Seydişehir'ebağlı Taraşçı beldesinde yaşayan Yaşar, çocuk yaşta geçirdiği romatizmahastalığı nedeniyle zaman içinde eklemlerinin tutulması sonucu yürümekabiliyetini kaybetmesine rağmen, içindeki okuma azmiyle tüm engellilere örnek oluyor.

Ankara veİstanbul'da, alanında uzman birçok doktora giden ancak gün geçtikçerahatsızlığı artan Yaşar, bağımlı olduğu yatağında, güçlükle hareketettirebildiği elleriyle yaşama dört eli ile sarılmaya çalışıyor. Yaşar'ın eniyi dostları ise kendisini dünyaya bağlayan bilgisayarı ve hiç elindenbırakmadığı kitapları...

Liseyi debitirip, üniversite okumak istiyorum

İlkokulçağında dizlerindeki ağrının artmasıyla gittikleri hastanede kendisini bir türromatizma olan ''romatoid artrid'' teşhisi konulduğunu anlatan Yaşar, AAmuhabirine yaptığı açıklamada, bir süre ilaç tedavisiyle hastalığı kontrolaltında tutmayı başardıklarını söyledi.

Hastalığınınilerlemesi nedeniyle ilkokulu bitirdikten sonra eğitime ara vermek zorundakaldığını dile getiren Yaşar, şunları kaydetti:

 ''Okulu bıraktıktan sonra rahatsızlığım arttı.25-26 yaşına kadar bastonla da olsa zorla yürüyordum. Zaman içinde artıkyürüyemez hale geldim. Yaklaşık 15 yıldır yatağa bağımlı şekilde yaşamımısürdürüyorum. Yatalak olduğum için günlük işlerimde annem, babam ve kardeşimbana yardımcı oluyor. Beni en çok, kendi ihtiyaçlarımı görememek üzüyor.Tuvalet ve banyo ihtiyacımı dahi kendim yapamıyorum. Şu anda bir ağrım, sızımyok ama yürüyemiyorum.''

Yaşar, küçükyaştan bu yana içinde okuma sevgisi olduğunu, her gördüğü dergi ve kitabızevkle okuduğunu vurgulayarak, içindeki bu okuma azmi sayesinde yatalakolmasına rağmen yıllar sonra kayıt yaptırarak ortaokulu dışarıdan bitirmeyibaşardığını belirtti.

Sınavlara,eve gelen 2 öğretmenin gözetiminde girdiğini anlatan Yaşar, ''Ortaokulubitirdikten sonra liseye kayıt yaptırdım. Şimdi Allah nasip ederse açık liseyide bitirip, üniversite okumak istiyorum. Okumanın yaşı da yok, okumaya engel deyok. İnsan istedikten sonra her şey oluyor'' diye konuştu.

Esprileriylehayat dolu bir insan

Yaşar'aelektrikli engelli aracı yardımında bulunan Seydişehir Umut Çocukları DerneğiBaşkanı Münevver Yalçınkaya da 2002 yılından itibaren köy ve beldelerdekiengellilerin yanında olmaya, onların sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarınısöyledi.

Yalçınkaya,7 yıl önce tanıştıkları Yaşar'ın yaşama tutunmasıyla, okuma azmiyle veesprileriyle hayat dolu bir insan olduğunu kaydetti.

 Ziyaret ettikleri her engelliye Yaşar'ı örnekgösterdiklerini belirten Yalçınkaya, ''Biz de çalışmalarımızda yıkıldığımızyerde, pes edeceğimiz noktada Durmuş Ali'den destek aldık. Durmuş Ali, okumaazmiyle kendisi gibi engellilere de büyük bir örnek. Onun da dediği gibiokumanın engeli yok. Durmuş Ali bunu bize bir kez daha gösterdi'' dedi.

AA


Editör: TE Bilişim