Konya her geçen gün gelişen, görüntüsü ile kendisine hayran bırakan bir şehir hatta ülkemizin marka şehirlerinden bir tanesi. Konya’ya gelip de beğenmeyen insan nadirdir. Ya bir daha gelirsiniz ya da anlata anlata bitiremezsiniz. Yani en azından bizim gördüğümüz, duyduğumuz bu kadar.

Ama buradan sesleniyorum; mümkünse akşam 17’den sonra ve özelliklede hafta sonu gelip canınızı sıkmayın. O büyük bir mutlulukla geldiğiniz Konya’ya, kızgın bir giriş yapmayın.

Nedeni nedir diye sorarsanız maalesef bir türlü çözülmeyen ya da çözülemeyen “trafik” sorunu. Öyle böyle sorun değil ama hayatını felç edecek, kısa mesafede evinize 1 saatte ulaştıracak bir sorun.

Şimdi bu sorunu lokasyon olarak belli noktalarda var diyerek geçiştirebilirsiniz. Ama ben size söyleyeyim dediğim zamanda ve günlerde muhakkak her noktada trafik sıkışıklığı var. Bu sıkışıklığı ise bir türlü anlamlandırmış değilim.

Şehrin tüm ara yolları dolu, ana yolları zaten almış başını gitmiş. Yani biz nerede yanlış yapıyoruz merak ediyorum. Nüfusu bizden kalabalık olan illerde buna benzer sorunlar az derecede yaşanırken Konya’da yaşanan bu sıkıcı tablonun nedeni nedir?

Hadi şuna katılıyorum trafikte agresif bir yapımız var. Ancak bu agresifliğin tek nedeni kişiliğimiz ile mi kaynaklı yoksa bu sebeplerden dolayı mı? Evet, çabuk sinirleniyoruz ama kusura bakmayın arkadaş sinirlenmemek elde değil.

Ankara yolundan şehir meydanına akşam saatlerinde gitmeyi bir deneyin. Ya da tam ters istikametten İstanbul yoluna. İnanın 10 dakikalık mesafeyi bir saatte gidersiniz. Bir de şu var; tam gitmeye niyetlenirsiniz adım başı yakanızı bırakmayan trafik lambalarına takılırsınız. Neredeyse 3 kilometrelik düz bir yolda 5 tane trafik lambasında duruyorsunuz. Yani bu kadar trafik lambasının olması bir sorun teşkil etmiyor mu?

Trafiğin içerisinde haddinden fazla etkenlerle mücadele veriyoruz. Bunun yanında sayısını bilemedim trafik lambaları ile mücadele etmek ya da etmeye mecbur bırakılmak neden?

Bu kadar geniş yolları kendi ellerimiz ile neden daraltıyoruz. Elimizde her türlü yer imkânı varken neden bunu başka yollar ile imkânsızlığa çeviriyoruz. Gelin bırakın işi gücü çözün şu Konya’nın trafiğini her vatandaştan dua alırsınız. Destekçiniz olur. 

Ayrıca bu konu artık belirli saatlerin dışarısına da çıkmaya doğru gidiyor. Sanırım bu düzensizlik bu anlam veremediğim güzergâhlar devam ettikçe trafik gün içerisinde sürekli sorun haline dönecek.