Yeşil Çay

En sık tüketilen bitki çaylarındandır.Bitki çaylarının arasında anti-oksidan kapasitesiyle içeceklerin baş tacı. Sindirim sorunları yaşayanlar için yeşil çayın ayrı bir önemi var. sindirimi rahatlatıyorken, hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler tüketim konusunda dikkatli olmalı. İçeriğinde bulunan bir bileşeni epigallokateşin-galat sayesinde metabolik hızı artıyorken aşırı tüketiminde, içerisindeki kafeinden kaynaklı hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişileri rahatsız edebilir. Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler yeşil çayı bir- iki fincandan fazla tüketmemeli.

Yapılan araştırmalarda kolesterole ve damar tıkanmasına karşı yeşil çayın yardımcı olabilecegi ortaya konmuştur. Yaşlanmaya karşı yeşil çay uygun bir terapidir. Yeşil çayın aktif bileşeni olan EGCG’nin vücut metabolizmasını hızlandırdığı, bağırsaklardan yağ ve şeker emilimini azalttığı, yeni yağ hücresi oluşumuna karşı koyduğu, cilt altında depolanan yağların yakımını artırdığını göstermiştir. Bu nedenle günlük en az 150mg kafein ile birlikte 270mg EGCG alınması gerekmektedir.

Kekik

Dağ kekiğinin kendine has kokusuyla ve tadıyla kekiğin tüketimine de dikkat edilmesi gerek. Kekik çayı oldukça etkili bir toksin atıcı bitki çayıdır. Kekik çayı idrar enfeksiyonlarından sindirim problemlerine, üst solunum yolu enfeksiyonlarına mide rahatsizlıklarına kadar pek çok faydası varken tasiyon düşürücü etkisinden dolayı tansiyon hastaları uzman kontrolü altında tüketmeleri gerekir. Sindirimi kolaylaştırması ve midede gaz, gastrit ve ülsere iyi gelmesi gibi bir takım faydalar sayılabilir.

Ekinezya

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle, soğuk algınlığında kullanılan popüler bir çay. Zayıflatıcı etkisi idrar söktürücü ve ödem atıcı etkisi vardır.Dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.

Rezene çayı

Her bitki çayının yararları gibi rezene çayı da hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir. Ancak rezene çayının, diğer bitki çaylarında olduğu gibi, fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın. Emziren annelerde süt miktarını artırmaktadır.

Biberiye çayı

En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı; hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır, toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını arttırır.

Melisa çayı

Melisa bitkisi uyku sorunlarında kullanılır, sinirleri yatıştırır, stresi azaltır, mide rahatsızlıklarını azaltır, sindirim sorunlarına karşı kullanılır, gaz giderir, ateş düşürür, ter atılmasını sağlar.

Lavanta çicegi

Sinir sistemi rahatsızlıkları, gerginlik, endişe ve uyku sorunlarında birebirdir. Mide ve bağırsak sistemi, hazımsızlık, iştah kaybında, safra salgısını ve akışını artırıcı, gaz giderici, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılabilir.Dolaşım sistemi bozukluklarında İşlevsel kan dolaşımı sorunlarında, sinirsel kaynaklı yüksek tansiyonun kontrolünde kullanılır.

Ihlamur Çicegi

Solunum sistemi rahatsızlıkları,soğuk algınlığında şikayetleri hafifletici, terletici, balgam söktürücü, hafif yatıştırıcı, yangı ve ağrı giderici etkisi vardır.

Adaçayı

Ağızdaki yaraların ve idrar yolları enfeksiyonları tedavisinde kullanılır.Karaciğeri temizler.Saçların beyazlamasını yavaşlatır.Stresi azaltır.Kan şekerini düşürür.

Bitki çayları ne kadar masum olsalar da insan sağlığını tehdit edici olabilirler. Onun içindir ki hem temin edilen yer hem de farklı dallarda sağlık sorunları olanlar kontrollü şekillerde tüketmesi gerekir.