24 Ekim 1945, Birleşmiş Milletler Örgütünün kuruluş tarihidir. Bu tarih, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Günü olarak da kabul edilmiş ve her yıl 24 ekim günü Birleşmiş Milletleri Örgütünün kuruluş amacı, dünya barışı, savaşların son bulması gibi konularda çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.Birleşmiş Milletler Örgütünün dünya barışı üzerindeki etkisi çok büyüktür. Bu örgütün amacı ülkeler arasındaki anlaşmazlıklara, çatışmalara ve savaşlara çözüm arayışında bulunmak ve ülkeleri mümkün mertebe savaşlardan uzak tutmaktır. Örgüt, dünyanın en büyük örgütüdür. Dünya üzerindeki devletlerin büyük bir kısmı buraya üyedir. Türkiye de bu örgütün önemli üye devletlerinden birisidir. Dünyanın barış içinde olması son derece önemlidir. Özellikle Birinci Dünya ve İkinci Dünya Savaşlarının geride ne kadar hazin bir tablo bıraktığı, herkesin malumudur. İşte bu kötü tablaların sayısını artırmamak için Birleşmiş Milletler Örgütünün çalışmaları ve hassasiyeti çok önemlidir.Özgürlük insan haysiyetinin ayrılmaz bir parçası Bu açıdan düşünülecek olursa, insan varlığının özgür düşüncesine eşit olduğu görülür. Özgür insan, bir sının varlığına, fikrine saygı duyar. Özgürlük geniş anlamıyla insana yaşama düşüncesidir. Tarih boyunca insanlar bu yolda büyük mücadeleler vermişlerdir.Savaşların insanlığın mutluluk getirmediği kanısına varan uygar uluslar bir arada dostça yaşama yollarını aramışlardır. Büyük Türk kurtarıcısı Atatürk «Yurtta Sulh, Cihanda Sulh» diyerek yeryüzündeki tüm insanların barış içinde yaşamalarını istediğini daha Birleşmiş Milletler Örgütü kurulmadan önce açıkça dünyaya ifade etmiştir.24 Ekim 1945 tarihinde Amerika’daki San Fransisko kentinde Birleşmiş Milletler Örgütü kurulmuştur. İlk kuruluşa katılan ulusların sayısı 50 dir. Türkiye ilk kuruluşa katılan uluslardandır. Şimdiki üye sayısı 120nin üstündedir, merkez bürosu Amerikanın New York kentindedir.

Kısaca Birleşmiş Milletlerin amacı :

1 — Gelecek kuşaklar’ savaş tehlikesinden kurtarmaktır.

2 — Kuruluşa katılan devletler arasında çıkacak her türlü anlaşmazlığı barış yolu ile halletmek.

3 — Ulusların birbirleriyle savaşmalarına yol açacak savaş nedenlerini ortadan kaldırmak.

4 — Birleşmiş Milletler Örgütüne katılan uluslar dünya barışını bozacak davranışlarda bulunmayacaklardır.

Bunun için :

a) Birbirlerinin topraklarına göz dikmeyecekler.

b) Birbirlerinin bağımsızlığını tehdit etmeyecekler.

c) Birbirlerine karşı güç kullanmayacaklardır.

d) Birleşmiş Milletler üyeleri küçük veya büyük olsun aynı haklara sahiptir.

e) Aralarında çıkacak davaları Birleşmiş Millet Adalet Divanı çözümleyecektir.

5 — Bütün bu koşullara rağmen anlaşmazlıklar ortaya çıkarsa, Birleşmiş milletler aşağıda belirtilen yollarla savaşı durduracaktır.

a) İki devlet arasında çıkan anlaşmazlığı kendi aralarında barış yolu ile çözmeleri istenecek.

b) Kendi aralarında anlaşamazlarsa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi anlaşmazlığın giderilmesi için her iki tarafa öneride bulunur ve bu önerinin yerine getirilmesini ister.

e) Yine anlaşamazlarsa bir taraf diğerine saldırır tüm milletler saldırıya karşı geçerler. Kara, hava, deniz yolu ile Birleşmiş Milletler Örgütünün buyruğu ile saldıran taraf durdurulacaktır.

KAYNAK: https://www.kompozisyonornekleri.com/birlesmis-milletler-gunu-ile-ilgili-kompozisyon/

https://www.kompozisyon.org/2015/06/birlesmis-milletler-gunu-ile-ilgili.html