Aslında turizm mevsimlerinin kapanması geçmişte kaldı, kalmalı.

Tatillere göre turizm ve seyahat planları, ihtiyaçlara göre yapılmaya başlandı.

Gerek çalışma şartlarının değişmesi,  gerek seyahat  amaçlarının değişmesi, yoğun iş ortamı insanları farklı seyahat türlerine yönlendirdi. Mesela hem ticaret hem ziyaret kabilinden seyahatler yoğunlaşmaya ve çeşitlenmeye başladı. Artık dünyanın her tarafına mal satılıyor her tarafından mal alınıyor , dünya  bir ticaret ve seyahat alanı oldu. Seyahatlerin amacı değişiyor, artık bir yerde kış iken başka bir yerde yaz devam ediyor, ya da yıl on iki ay  iklimin değişmediği iklim kuşakları var.

Aynı zamanda, turizm; kış turizmi, sağlık turizmi, kaplıca turizmi hatta fuar  gibi mevsimi eylülde başlayıp mayısta son eren turizm türleri ve bu alana yapılan yatırımlarla da turizmde ürün çeşidi açısından zenginleşiyor.

Artık turizm sadece deniz kum turizmi değil  farklı amaçlar için de seyahat edilen bir amaç haline geliyor.

Kültür tarih, doğa, bilim kongre için seyahatler artık sıradan hale geldi.

 Turizm ve seyahat  bu kadar çeşitlenmişken turizmden sağlanabilecek çok kuvvetli kazanımlar olabilir.

Anadolu’nun bütün şehirleri  bu turizmin pastasında önemli paylar elde edebilirler.

Özellikle Konya, Gaziantep, Kayseri Ankara, Denizli gibi şehirler ticaret ve sanayinin gelişmekte olduğu kentler olarak turizmle katma değerlerini arttırabilirler.

Özellikle Konya bu konuda kuvvetli avantaja sahip.

Gelişen sanayisi, dünyanın bütün ülkeleri ile yapmış olduğu alış veriş, ulaşım kolaylıklarının hızla zenginleşmesi Konya’yı sadece ülkemizin  merkezi değil coğrafyamızın manyetik çekim haline getirecek zenginlikte.

Burada yapılması gereken Şehrin Baş sorumlusu Büyük şehir Belediyesi ve başkanımız, Valilik, Sanayi odası, Ticaret odası ve bu örgütlerin üyeleri ortak akılda buluşmalı.

Ve devleti de bu yönde hazırlanacak projelerle yönlendirmeliler.

Aslında bu konuda güzel gelişmeler oluyor.
Daha  yakın zamanda Buğday pazarında Şehrin yeni merkezinin temeli atıldı. Eminim  Yeni gar ve yeni gara bağlanacak kent ulaşımı ile Konya çok farklı boyuta gelecek.
Lojistik merkezi ile sanayimiz farklı boyuta geçecek. Konya da .

Çok yakın yıllarda belki 2023’e kadar  hızlı terenle Konya Anadolu’nun bağlantı merkezi olacak.

Bu gelişmeler olurken Fuar alanını da  yeniden gözden geçirmek lazım.

66000 M2 LİK kapalı alana sahip, Anadolu’nun en büyük fuar alanı Konya Tuyap fuar alanı  ve Şehrin gelişimi de birlikte planlanmalı.

Çünkü fuar  İnsan demek, Fuar alışveriş demek, fuar sanayinin yerinde pazarlama yapılması demek fuar, turizm demek, fuar gelişim demek.

Özellikle fuar alanı için düşünülen genişleme planı ile birlikte;  Havaalanı, organize sanayi bölgeleri, Bilim merkezi, ve fuar acil olarak metro veya tramvaylarla merkeze bağlanmalı tabi ki Tren garına ve oto gara, ulaşım kolaylaşmalı.

Bu proje sanayi bölgelerinin şehir merkezine ulaşım sorununa da çok büyük katkı yapacağından özellikle iş çıkış ve başlama saatlerinde tıkanmalara sebep olan trafiğin de, çözümünde önemli rol oynayacaktır.

Havaalanı, bilim merkezi sanayii ve fuar şehir merkezi ile senkronize olacaktır

Elbet bütün önerilerimiz daha gelişmiş bir Konya, Sağlıklı gelişen bir Konya için.

Bütün bu gelişmelere paralel olarak , ortaya çıkacak Konaklama, seyahat ve Kent içi ve çevresi  dolaşımın alt yapısının hazırlanması ve planlanması gerekiyor.

Esnafın bu konuda hazır hale gelmesi, Kentin hazır hale gelmesi gerekiyor.

Hem ticaret hem ziyaret amaçlı turizmin gerçekten yapılabileceği bir kent olarak ,  ağırlamaya ve olumlu duygularla misafirleri uğurlamaya hazır olmalıyız.

Bu açıdan konaklama tesislerimizin de yeniden planlanması, esnafın da ağırlamaya hazır hale getirilmesi gerekiyor.

Bu alanda Mevlana çevre düzenlenmesi,  bölgenin restarasyonu çok değerli yatırımlar, Aladdin tepesinin restarasyonu çok önemli gelişmeler.

Halkın turizm konusunda bilgilendirilmesi, hazır hale getirilmesi, bilinçlendirilmes,i gelişime önemli katkı sağlayacaktır

Konya olarak bütün bu gelişmeler gösteriyor ki turizm on iki ay  değer verilmesi gereken  sektör.

Diğer sektörlerin tamamlayıcısı, çözüm ortağı.


Bunun için şehrin ortak akılını harekete geçirmek; Büyük şehir Belediye Başkanımız ve Valimizin var olan gayretlerini artarak devam ettirmelerine ihtiyaç vardır.

Konya sadece Anadolu’nun değil dört kıtanın manyetik alanı olmaya aday bir şehir.

Ona göre planlama yapmak lazım.

2018 ve sonrasının bütçesinin hazırlanması öncesi bir hatırlatma yapmak istedim.

Değerli okuyucularım   mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ediyor, bayramlar gibi bir yaşam diliyorum

  • Buradan Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek’in değerli evlatlarına iki cihanda mutluluklar diliyorum.