Beslenme yaşamımızın devamlılığı için mutlak. Bununla birlikte çoğumuz hele ki günümüzde doğru beslenemiyoruz. Bunun pek çok nedeni var; zamanın kısıtlı oluşu, besinlerin doğallığını yitirmesi bunlardan bazıları. Doğru beslenemediğimizde de ya vitamin, mineral eksikliklerine bağlı sorunlarla karşılaşıyoruz ya da aşırı kilo alıyoruz. Her iki durumda da sağlığımızı tehlikeye atmış oluyoruz.

Beslenme bozukluklarının neden olduğu obezite çağımızın en önemli problemlerinden bir tanesi. Bu alt yapıda gelişen başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere pek çok durum var. Bu durumların gerek bireylere gerekse ülke ekonomilerine olan yükü de oldukça fazla. Üzerinde düşünülmesi gereken en önemli nokta ise aslında bunların pek çoğunun doğru beslenme ile önlenebilir olması. 

Bilim ilerledikçe ve genetik bilimi insan yapısının detaylarını ortaya çıkardıkça beslenmenin de kişiye özel olması gerektiği konusu destek görmeye başladı. Herkesin kendi genetik yapısına dolayısıyla da yaşına, cinsiyetine, metabolizma hızına ve risklerine göre beslenmesi gerektiğini öğrendik. 

Yaşam şartlarımızın değişmesinin, genetik biliminin ilerlemesinin ve farkındalıklarımızın artmasının sonucunda ilerideki pek çok hastalık riskinin önlenmesi için olması gerektiği gibi beslenme konusu çağımızın önemli odak noktalarından... Peki nasıl? 

İşte burada da ne güzel ki beslenmenin bilimini okumuş ve bu konuda danışmanlık veren çok sevgili diyetisyenler var. İnsan vücudunu bilen, metabolizmanın nasıl kontrol edileceğinin eğitimini almış, besinleri ve vücuda faydalarını akademik olarak öğrenmiş uzmanlar olan diyetisyenler özellikle toplum sağlığının korunmasında çok önemliler. Hastanelerde hasta diyetlerinin düzenlenmesinden, iş yerlerinde risklere göre belirlenmiş menülerin ayarlanmasına kadar çok önemli görevlere sahip olan diyetisyenler aynı zamanda bireysel beslenme problemleri olan kişiler için de çok değerliler.  

Beslenme hayatımızın temel ihtiyacı olduğuna göre ve doğru yapılmadığı taktirde pek çok olumsuzluğa yol açabileceği için gerekli olduğuna inandığımız noktalarda bir bilenden danışmanlık almalıyız. Değerli diyetisyenlerimizi hatırladığımız bu hafta ben de sizlere bu konuyu hatırlatmak istedim. Kişiye özel beslenme yolunu çizmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için bir diyetisyene danışmak lazım. 

Bu vesileyle tüm diyetisyenlerin “Dünya Diyetisyenler Günü”nü kutlar, herkese sağlıklı günler dilerim.