Enerjisini verirken lezzetleri de eşsiz…

Yağlı tohumların bitkisel kaynaklı bir besinlerken, enerjisi yüksektir.

Gün içerisindeki beslenmeniz de çeşitlilik sağlayın, bunlara yağlı tohumları ekleyin. Ama,Yağ alımı, kilo kontrolü açısından önemli olduğu için yağlı tohumların tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Enerji değerleri yüksekken vitamin minerallerden zengindir.  Tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olması nedeniyle yağlı tohumların yararları vardır. Omega-3 içeren yağlı tohumlar kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. E vitamini, folik asit, B grubu vitaminlerden zengindir. Ayrıca Tiamin, Riboflavin ve niasin içeriklerine sahiptir. Yağlı tohumlar lif açısından zenginken, tokluk hissi oluşturur.

Yağlı Tohumların Kolesterol, Yağ, Yağ Asidi İçerikleri ve Vücut Çalışmasındaki İşlevlerine bakıldığında

• Bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermezler. Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı besinler olduğu için kolesterol içermez.

 • Yağlı tohumların yağ ve yağ asidi içerikleri, türlere göre farklılık göstermektedir. Ceviz ve fındığın 100 g’larındaki yağ içerikleri diğerlerinden daha yüksektir.

Yağlı Tohumların Kalp Damar Hastalıklar üzerine etkisine bakıldığında, Kalp sağlığı için beslenmenizde, doymuş yağ asitleri ve kolesterolü azaltıp, kompleks karbonhidratları ve posayı yükselterek kan kolesterol düzeyinizi düşürebilir veya en azından kan kolesterolü düzeyinin yükselmesini önleyebilirsiniz.

-Sinir hastalıklarını önler..
-İdrar söktürür.
-Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.

Yağlı Tohumların Besin Alerjisi ile Olan İlişkisi aman dikkat!!!

Alerji, aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Gıdaların bazıları, vücut bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanmakta ve bu gıdalara karşı antikor oluşturulmaktadır. Ara öğünlere yağlı tohumları sıkıştırırken alerjiye dikkat etmelisin.

Ceviz, Çiğ Badem, Çiğ Fındık, Çiğ Kaju, Antep Fıstığı, ara öğünlerinizde tercih ederken miktarlarına dikkat edin.

CEVİZ,kanda kolesterolün yükselmesini önler.Beynin çalışmasını güçlendirir. İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.Bağışıklık sistemini güçlendirir.İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.

ÇİĞ BADEM, yoğun bir vitamin deposu olmasının yanı sıra bol miktarda demir içerir. Kalp ve damar tıkanıklığı yaşayan hastaların, tüketmesi sonucunda olumlu yanıtlar alınmıştır.

ÇİĞ FINDIK, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlıyor. Bol miktarda lif içerir.

ÇİĞ KAJU, Kansere karşı önleyici özelliğe sahiptir, Yüksek tansiyonu olanlara önerilmektedir, Saç dökülmelerine karşı koruyucudur, Sinir sağlığı için gereklidir, Antioksidan özelliği taşımaktadır

Antep fıstığı, Vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35“ini karşılayabilmektedir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.

Yararlarının yanında porsiyonlara dikkat edilmelidir.

Saglıcakla kalın...