AK Parti'de Genel Başkan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mayıs tarihini işaret ederek kongre kararı alması ve kongrede genel başkan adayı olmayacağını açıklamasının ardından yeni bir genel başkan arayışına girildi. 

E haliyle yeni genel başkanla birlikte yeni bir Başbakan arayışı da başlamış oldu. 

Geçtiğimiz 2 gün boyunca AK Parti'nin üst düzey yöneticileri yeni genel başkan adayını belirlemek için temayül yaptı. 

22 Mayıs'a giden süre daraldıkça hareketlilik de arttı. Önümüzde 3 gün gibi kısa bir zaman dilimi var. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının yüzde 50'sinin teveccühünü kazanan yani, her 2 kişiden 1'inin oylarıyla desteklediği bir partinin genel kurulu da seçim havasında geçer diye tahmin ediyorum. 

Yeni yönetimin nasıl belirleneceği, yeni genel başkan ve Başbakan'ın kim olacağı merak konusuyken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu süreçte belirleyici rol üstleneceği de ayan beyan ortada.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünün üstüne söz söyleyecek yoktur. Yoldaki işaretlere bakılırsa geçici yeni hükümetin geçici Başbakan'ının kim olacağı az çok belli oldu.  

Tabir yerindeyse Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'bin Ali' diyecek bir Ali binecek, 'in Ali' diyecek Binen Ali inecek.

Peki bu süreçte Konya'ya nasıl bir kaftan biçildi, Konya'nın rolü ve misyonu ne olacak?

103 yıllık Cumhuriyet tarihinde Konya 3 Başbakan çıkarmış. İlki Prof. Dr. Sadi Irmak... 17 Kasım 1974-31 Mart 1975 tarihleri arasındaki 3,5 aylık süreçte Başbakan olarak görev yapmış. Güvenoyu alamayan bir Başbakan olarak da tarihe geçmiş. 

Prof. Dr. Necmettin Erbakan... Konya'dan Milli Görüş hareketini başlatıyor. İlk meşalesi Konya'da yanan Milli Görüş, bugün halen varlığını sürdürüyor. Bu hareketin içinden doğanlar da bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hükmediyor. 

Üçüncüsü ise yakın dönem Türkiye siyasetinin kilit isimlerinden biri olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu...

Denizleri aşıp derede boğulmak diye bir tabir vardır ya. Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu aslen denizleri aşıp derede boğulan bir Başbakan olarak tarihe not düşülecek bir isim olacak / oldu. 

20 aylık Başbakanlığı sürecinde 2 seçimden de başarı ile çıktı. Kabineyi kurduktan sonra hızlı bir şekilde çalışmalara başladı. Denizleri başarıyla atlattığı 2 seçimle aşmışken, yoktan bahanelerle görevini bırakmak zorunda kalması ise işin derede boğulmak kısmını oluşturdu. 

Kısaca baktığımızda Konya'nın siyaseten önemli bir üs olduğunu görebiliyoruz. Her ne kadar sürekli muştalanmış olsa da Konya'sı olmayan bir siyasetten söz etmek pek mümkün görünmüyor. 

Bundan sonraki sürece ilişkin bir kamyon soru soruluyor. Konya ne olacak diye...

Konya'ya bir şey olmayacak, Konya yine aynı yerinde duracak. Bakanlık verirlermiş, versinler...

Hani denir ya, 'İnersin gönül inersin, attan iner eşeğe binersin. Sonra eşeğin de olmaz, yaya gezersin' diye...

Attan indirip eşeğe bindirecekler o kadar... Yaya kalmaktan hallicedir...