Ar-Ge, yenilik, inovasyon gibi kavramların her geçen gün daha fazla geçerlilik kazandığına işaret eden Özlü, etkin Ar-Ge ve tasarım teşvikleriyle sanayisi desteklenen ülkelerin dünya rekabet sıralamasında en üst seviyelerde yer aldığını söyledi. 

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerin, Türkiye'de özel sektörün Ar-Ge ve tasarım altyapısının oluşması bakımından çok büyük önemi bulunduğunu dile getiren Özlü, "Türkiye'de son yıllarda, kamu ve diğer çeşitli kaynaklar yoluyla Ar-Ge, yenilik projelerinin ve inovatif fikirlerin desteklenmesine yönelik ciddi anlamda harcama yapıldı." diye konuştu.

"109 tasarım, 691 Ar-Ge merkezi hizmette"

Özlü, kanun kapsamında Türkiye'de Ar-Ge ve tasarım altyapısı oluşturulduğunun altını çizerek, çok sayıda Ar-Ge ve tasarım personeli çalıştıran, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasındaki Ar-Ge ve tasarım payına katkıda bulunan büyük işletmelerin çalışmalarını daha da geliştirmelerine ve kendi teknolojilerini üretmelerine imkan sağlanması gerektiğini vurguladı.

Söz konusu kanun çerçevesinde faaliyet gösteren Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının bugün itibarıyla 800'e ulaştığını anlatan Özlü, "14 ilde, 22 sektörde toplam 109 tasarım merkezi, 38 ilde, 38 sektörde toplam 691 Ar-Ge merkezi bulunuyor." ifadesini kullandı.

Özlü, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yaklaşık 44 bin Ar-Ge ve tasarım personelinin istihdam edildiğini belirterek, 26 bine yakın projenin tamamlandığını veya çalışmalarına devam edildiğini, yaklaşık 10 bin tescilli patent ve patent başvurusu bulunduğunu kaydetti. 

AA

Editör: TE Bilişim