NASA, yıllardır insanları Mars'a ulaştırmaktan bahsediyor ve oraya ulaşmak için yapılan güncel planları dünyayla paylaşmaya devam ediyor. Ancak, NASA'nın şeflerinden William H. Gerstenmaier, uzay ajansının mevcut bütçesiyle Mars hedefini gerçekleştiremeyeceğini açıkladı: "Mars yolculuğu için gerekli bütçeye sahip değiliz." 

NASA'nın, Mars'a inmek ya da geri dönmek için araçlar tasarlamaya başlayamadığını söyleyen Gerstenmaier. ajansın bundan sonraki bütün hamlelerinin kurumun bütçesine bağlı olarak gerçekleşeceğini sözlerine ekledi. Hatta Gerstenmaier’in açıklamalarına göre, kurum başarılı olacak bir dizi Ay görevine hazır durumda. 

NASA gibi kuruluşlar siyasi gündemden ve bütçe kısıtlamalarından çabuk etkileniyor. Hal böyle olunca, Mars yolculukları yapmayı planlayan şirketler ön plana çıkıyor. Örneğin, geçtiğimiz ay SpaceX’in Mars planı yayınlanmıştı. 

UzayKeşif Teknolojileri Şirketi (SpaceX), insansız Mars misyonu için 2018 ve insanlı bir görev için 2025 tarihlerine hazırlanıyor. Bunun dışında hem Boeing hem de Blue Origin firmaları, Mars'a insan göndermeyi planlıyorlar. Bunun sonucunda, geleceğin uzay kaşifleri özel şirketler olacakmış gibi duruyor.

Editör: TE Bilişim