Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen “TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. 2017 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’nü Kazananlar listesinde 39 akademisyen yer alırken, 2017 TÜBA Bilimsel Telif Eser (TESEP) ve Halil İnalcık Özel Ödülü’nü Kazanan Eserler ve Yazarları kategorisinde Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimleri alanlarında 3 farklı isim ödüllendirildi. 

19 FARKLI ÜNİVERSİTEYE ÖDÜL!

“TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri” kapsamında Türkiye’deki 19 farklı üniversiteden akademisyenler ödüllendirildi. Bu kapsamda, ödül alan akademisyenlerin bulundukları üniversitelere göre yapılan sıralamaya göre en fazla ödül alan üniversiteler; 8 ödülle Bilkent Üniversitesi,  5 ödülle İzmir İleri teknoloji Enstitüsü, 3’er ödülle İstanbul Teknik Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi oldu.  

KONYA’DAN ÖDÜL ALAN OLMADI!

Ödül alan 39 akademisyenin bulunduğu 19 farklı üniversite arasında Konya’dan hiçbir üniversite olmaması dikkatlerden kaçmadı. Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olmak üzere 4 üniversitesi bulunan Konya’nın bilimsel alanda ödüllerin verildiği bir organizasyonda ödül alamaması üzüntüyle karşılandı. Bu durum, tarım ve sanayi alanında Türkiye’nin dikkat çeken şehirleri arasında yer alan Konya’nın, bilimsel alanda kat edeceği daha çok yol olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, 4 üniversitesi bulunan Konya’nın, bilimsel anlamda başarılar elde etmesi için üniversitelerinin daha fazla çalışmaları ve bilimsel çalışmalara daha fazla destek vermeleri gerektiği görüşü savunuluyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim