Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığına (BİDEB) bağlı Yarışmalar Grubu tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ve 2242 Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması’nda finale kalan 81 üniversiteden 154 proje, “Final Sergisi”nde Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde buluştu. Sergi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda gerçekleşen serginin açılışına Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkan Yardımcısı Nursel Üstündağ, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, kurum temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkan Yardımcısı Nursel Üstündağ, açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl 5.sini düzenlendikleri yarışmanın, gençleri Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Yarışmalara, 2017 yılında 532 adet projenin başvuruda bulunduğunu söyleyen Üstündağ, “Üniversitelerde elde ettiğimiz teorik bilginin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmemize katkı sağlaması için üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliğinin artarak gelişmesi hayati önem arz etmektedir. Hiç kuşkusuz ki bu amaç doğrultusunda sahip olduğumuz en güçlü kaynak genç nüfusumuzdur. Bu kapsamda gençlerimizin Ar-Ge faaliyetlerini teşvik etmeyi, kurumumuzun en önemli görevlerinden biri olarak görmekteyiz. Burs ve destek programlarımız ile gençlerimizin becerilerini ve potansiyellerini ortaya çıkarmak için son hızla çalışmaktayız. Düzenlediğimiz bu gibi yarışmalarla genç beyinlerin yenilikçi ve girişimci iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve toplumumuzla buluşması için çaba sarf ediyoruz. Bu sergide edineceğiz tecrübenin sizlere hayat yolunda büyük katkılar sağlayacağına eminiz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerinin en önemli güvencesi sizlersiniz. Projelerinizi hayata geçirmek için, şu ana kadar gösterdiğiniz azmi ve cesareti bundan sonra da devam ettirmeniz gerektiğini lütfen unutmayın. TÜBİTAK olarak hazırladığınız birbirinden değerli projelerle yarışmalarımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder, bu başarınızın her aşamasında daim olmasını dileriz. Ayrıca bu sergiye ev sahipliği yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin’e TÜBİTAK adına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“DAHA FAZLA ÇALIŞMALI VE ÜRETMELİYİZ” 

Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları için ayrılan payın 14 katrilyon lirayı aştığını belirterek, “Genel olarak dünya standartlarına baktığımızda halen olması gerekenin çok daha gerisinde olduğumuzu, OECD ülkelerinin Ar-Ge faaliyetlerinin toplam ayırdıkları ortalama gayrisafi milli hasılanın yüzde 0,89 düzeyinde olduğunu, diğer taraftan ABD’de yüzde 2,5, İsrail’in yüzde 4,4 olduğunu hesap edersek daha gitmemiz gereken çok fazla yolumuzun olduğunu düşünüyorum. Yine de bir yerlerden başlamak, bir yerlere ulaşmaya çalışmak bu manada da Türkiye’nin en önemli kaynağı olan genç, yetişmiş, enerjik insan gücünü değerlendirmeye başlaması son derece güzel, katılımcı ve arayı kapatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirebiliriz. Vahşi Batı medeniyeti tarafından bizim medeniyetimiz maalesef yenildi, çölleştirildi. Biz yeniden hak ve adalet temelli bir medeniyeti, teknolojiyle, bilimle, fenle, ilimle buluşturarak insanlığın hizmetine sunmak zorundayız. Her birimizin sırtında bilhassa gençlerimizin sırtında bunun tarihi, kadim bir mesuliyeti, ağırlığı var. Dünyanın mazlum milletlerinin umudunu bağladığı bir ülkenin gençleri olarak çok daha fazla çalışmayı, çok daha fazla üretmeyi gerektiriyor. İnşallah bu ve buna benzer çalışmalarla Türkiye’nin önü açılacaktır. Biz inanıyor ve güveniyoruz ki gelecek bizlerin, iyi insanların olacaktır. Bu anlamda bu proje yarışmasının, Ar-Ge’den üretim amaçlı çalışmalara geçme noktasında güzelliklere vesile olacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Final Sergisi, protokol üyelerince açıldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem’in doktora tezi kapsamında, danışmanlığını Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Başçiftçi’nin yaptığı, görme engellilerin istedikleri metni Braille harflerine dönüştürerek okumasını sağlayan “Üçüncü Göz” cihazı da sergi alanında stantlar arasında yer aldı. 

Final Sergisi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 23 Kasım’da ise yarışmanın ödül töreni gerçekleştirilecek.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim