1 Aralık Dünya AIDS Günü. Bu gibi günlerin amacı, hastalıklar hakkında toplumun daha fazla bilgi edinmesini ve dolayısıyla da bilinçlenmesini sağlamaktır. Hastalığın ortaya çıktığı yıllarda bilgisizlik ve bilinçsizlik pek çok duygusal travmaya neden olmuştur. Son yıllarda “İncir Reçeli” isimli film AIDS’e olan bakış açısını değiştirmiştir.

AIDS, korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, kan transfüzyonu gibi yollarla ve gebelik ya da doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalıktır. Geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. 

Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta,  gebelik sırasında uygulanan tedavi ile birlikte anneden hastalık bulaşması engellenmektedir. Hastalıktan korunmak için henüz aşı bulunmamaktadır.

Birleşmiş Milletler 2014 yılı raporuna göre; dünyada 2013 yılı içinde yaklaşık 2,1 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 35 milyon taşıyıcının bulunduğu ve 1,5 milyon kişinin bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde de farkındalığın ve test imkânlarının artmış olması ile birlikte, tanı alan vaka sayısında göreceli bir artış olmasına rağmen Türkiye HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.

Ülkemizde 1986 yılından bu yana kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacıyla tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir.  1987 yılından beri organ ve doku nakilleri öncesinde de gerekli testler yapılmaktadır. Bu önlemler sayesinde özellikle kan ve doku kökenli bulaşmaların büyük ölçüde önüne geçilmiştir.

Enfeksiyonun ortaya çıktığı ilk dönemlerin aksine günümüzde HIV/AIDS, DSÖ tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkartılarak, yaşam boyu birlikte yaşanacak hastalıklar listesine alınmıştır. 

Kaynaklar

https://www.saglik.gov.tr/TR,479/1-aralik-dunya-aids-gunu.html

http://www.thsk.gov.tr/guncel/haberler/198-bulasici-hastaliklar-daire-baskanligi-haberler/dunya-aids-gunu.html