Beyin en çok enerji kullanan organ ve beyin hücreleri de en iyi korunması gereken hücreler. Eskiden ölen beyin hücrelerinin yerine yenisinin gelmediği düşünülürken şimdi hücrelerin bir noktaya kadar yenilenebildiği bilgisi ortaya çıktı. Bununla birlikte bu yenilenme için de beyin hücrelerinin desteklemesi gerekli.

Beyin hücreleri iyi korunmadığı taktirde ilerleyen yaşlarda hücresel harabiyetlere bağlı hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Parkinson Hastalığı ya da Alzheimer Hastalığı gibi hastalıklar bunların başında gelmektedir. 

Diğer taraftan çocukluk çağlarında beyin gelişimin desteklenmesi hiperaktivite ve dikkat bozukluğu gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır. 

Beyin sağlığını desteklemek için beslenme çok önemlidir. Özellikle de sağlıklı yağlardan zengin beslenme ile beynin yapısı korunabilir. Hem yetişkin hem de çocuklarda Omega 3 desteği beyin için çok önemlidir. Diğer taraftan çocuklarda ceviz yağı ve erişikinlerde hindistan cevizi yağı ile ilgili çok sayıda çalışma bulunmaktadır.

Hindistan cevizi yağı özellikle Alzheimer gelişiminin engellenmesinde ve ilerlemesinin durdurulmasında önemli etkilere sahiptir. İçeriğindeki orta zincirli trigliseridler beyne hızla enerji sağlayarak dejenerasyonun önüne geçmektedir. Diğer taraftan Alzheimer’e neden olan başka bir süreç de kronik enflamasyondur. Kronik enflamasyonun önüne geçmek için de güçlü bir antiinflamatuvar olan zerdeçaldan faydalanılmaktadır. Zerdeçal ile ilgili önemli bir konu vücut tarafından emiliminin çok düşük olmasıdır. Bu ndenele beslenme ile alınan zerdeçal etkili değildir. Uygun formlarda zerdeçal desteği kullanılmalıdır.

Parkinson hastalığında ya da titremelerde de kereviz tohumu yağı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Düzenli beslenme, düzgün bir uyku ve hareketli bri hayat beyni korumak için çok önemlidir. Diğer taraftan beyni dinç tutacak egzersizler yapmak da beynin yaşlanma süreçlerini geciktirmektedir. Bulmaca çözülmesi ve beyni harekete geçiren oyunlar oynanması tavsiye edilmektedir.

Sağlıklı ve mutu günler dileklerimle…