Korono virüsle mücadele de bağışıklık sisteminin güçlenmesi önemli.

Beslenmeyle ilgili en önemli nokta, tabak, bardak tüm bir arada kullanılan aparatların dahi ayrılması gerek, aynı tabaktan yememek, aynı bardaktan su içmemeye dikkat edin. Bardak da su içmektense tek kullanımlık kapalı suları tercih edin. Cam bardaklar yerine karton bardak kullanın. Kullan at yapın. Yemeklerinizi evde yapmaya özen gösterin.

Bağışıklığımızı güçlendirmek için ne yapabiliriz?

Bağışıklık, organizmanın herhangi bir hastalığa karşı savunma gücüdür. Doğuştan olabilir, hastalığa geçirerek veya antijeni vücuda vererek sonradan da kazanılabilir.  Sağlıklı beslenmeye devam ettiğiniz noktada zaten ilk önlemler alınıyor demektir. Sağlıklı beslenme kurallarına değinecek olursak, her gün sebze ve meyve tüketimine dikkat edin. Sebze ve Meyveler, sindirim sisteminin düzenli çalışması ve hastalıklardan korunmak için, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hücrelerin yenilenmesi ve doku onarımı için tüketilmesi gerekir. İçerisinde folik asit, A vitamini,E, C, K, B2 ve B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir.  Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.  Bunun yanında süt ve süt ürünlerinden günde en az 2 porsiyon tüketimi kesin olmalıdır.  Probiyotik kullanmak da bu dönemde çok önemlidir. İster yoğurtlarınızın içerisine doğal probiyotikler yapın, isterseniz güvenilir markaların probiyotiklerini kullanın.  Beslenme de kısıtlayıcısı olmayan kişilerde doğal antibiyotikler tercih edin. Soğan, sarımsak, sofralarınızdan eksik etmeyin. Zencefil, pekmez, bal, kekik, kırmızı biber günlük beslenmeye eklenmelidir. C Vitamini tüketimini attırın. Bu dönemde düşük kalorili diyetler yapmayın.

Araştırmalar da Gıda güvenliği otoritesine göre ‘’korona virüs’ün gıda yoluyla bulaşıp bulaşılmayacağı merak konusuyken, Gıdalarda virüsün bulaştığına dair herhangi bir kanıt yok‘’ dendi .

Bu dönemde herkesin tuz tüketimine de dikkat etmesi gerekir. Örneğin Turşu, evde yapılmış olanlar probiyotik özellik taşırken, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Hazır aldığımız turşular tuz içeriği yüksek olabileceğinden dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanında tükettiğimiz salça, zeytin, paketli ürünler, kuruyemişlere fazla tuzlu olmamasına dikkat edin.

Korona virüs’ünden korunmak için evde dezenfektan, temizlik birçok şeye uyarken, kendimizce de önlemler alıyoruz. Ege üniversitesinde yapılan bir araştırmadada, sirkenin asidik bir madde olduğunu, boğaz tutulduğunda o bölgeyi tahriş ettiğini ve sonrasında birçok virüsün girişini kolaylaştırılabileceğinden, sirkeyle gargara yapılmamasını öngörüldü.

Beslenmenin yanında düzenli bir uyku ve evde yapılabilecek egzersizlerde önemli. Sağlıklı bir bireyin ortalama 8 saat düzenli uyuması ve yine aynı şekilde sağlıklı bir bireyin günde en az 30-40 dakika egzersiz yapması önemli.

Basit karbonhidratlardan ve paketli ürünlerden bu dönemde uzak durulması gerekir. Kapalı alanlarında sık sık havalandırılması önemli.

Bu dönemde dikkat edilecek başka bir husus da en günde 8-10 bardak kadar su içilmeli.

Sağlıcakla kalın…