Her gün   bir çok siyasi, ekonomik, kültürel belgeyi ortaya çıkartıyor, atıyor yada konuşuyoruz. Gelin bu gün hepsini bir kenara bırakıp çok daha  farklı bir belge üzerine konuşalım ’’ BERAT’’. Kelime anlamı ‘’aklanmak’’, ‘’temize çıkmak’’ olarak bilinir fakat bir başka anlamı ise’’BELGE’’dir. İnancımızın,  yaratıcımızın  emirlerinin, İslam hukukunun belgelendiği gecedir bu gece. Kitabımız Kur’an’ı Kerim bu gecede Levhi Mahfuz’a inmiştir.. Müslüman kimliğimizin elimize tutuşturulduğu gecedir bu gece… borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraet etme, kurtulma günüdür

    Göklerin kendini açtığı ve bütün  kusur ve hataları kendine çektiği gündür. Öyle ki Hz. Peygamber şöyle buyurur: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" (İbn Mâce, Sünen, "İkâmetü's-salât", 191.)

  Af kapıları açılır, ömrümüz yazılır çizilir , rızkımız hissemize kaydedilir(tek bir kırıntısına kadar). Kur’an sesi yükselen evlerin içine huzur ve af gelir .Bütün müminler cem olur camileri doldurur saf saf affolunurlar. 

 Birde bu geceye rağmen af kapısını aralayamayanlar bulunur ki , rabbim hepimizi muhafaza eylesin, bunlar; “Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla, Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.” Hadisinde yer verilen asi evlatlardır.

  Rabbim idrak ettiğimiz bu gece de hepimize af kapılarını aralayan, beraat belgesini eline alan mümin kimliği ile yaşayan hakiki inananlardan eylesin. Gönlümüz diliyor ki  mahalle mecsitlerimiz de ki gibi bütün İslam aleminin de bu gece tek vücut cem olsun ve affa nail olsun.. Bu gece Müslüman kardeşliğimizde , ümmet bilincimizde belgelensin, acemde bir olsun arap da, türk de bir olsun, ve bu gece aynı anda rukuya eğilip aynı anda secdeye varan  bir dünya haritası çizelim , affolunalım, ümmet olalım.

Selam ve Dua İle