Şimdilerde yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirilmiş.

Sizin facebook hesabınızda isminizi ve fotoğraflarınızı kopyalayıp yeni bir hesap açıyorlar. Sonra bu hesap üzerinden arkadaşlarınıza arkadaşlık isteği gönderiyorlar. Kabul ettikten sonra da mesaj yazmaya başlıyorlar.

Samimi bir tavırla mesaj yazıyorlar ve başlıyorlar sizinle sohbet etmeye... 

Sohbet yavaş yavaş dolandırıcılığa kayıyor, inceden inceden sahtekarlar dokuyorlar sizi...

Önce numaranızı istiyorlar. Size kontör ya da dakika gönderecekler güya. Sonra kredi kartı numarası olmadan gönderemeyeceklerini söylüyorlar. O kredi kartı üzerinden göndereceklermiş. 

Bak hele bak!

Eğer tuzağa düşer de kredi kartı numaranızı verirseniz yandınız. Ne kadar limitiniz varsa hepsini tüketiyorlar.

Gazeteden bir ağabeyimizi bu şekilde dolandırmak istediler. Öncesinde de benzer vakalar yaşandığını biliyorduk. Bu konuyu paylaşalım da başınıza gelirse ağa düşmeyin istedik.

Sosyal dolandırıcıların kullandıkları başka yöntemler de var.

Mail yoluyla ulaşıyorlar size. Özellikle iletişim ve internet sağlayıcılarının adı kullanılarak gönderilen mailde gecikmiş fatura borcunuzun olduğu söyleniyor. 

Bakıyorsunuz, bahsi geçen numaranın sizinle hiçbir alakası yok. 

Düzenlenen fatura da size ait değil. 

Tabi yine kredi kartı bilgilerinize ulaşmak için dolaylı yollardan oynanan akıl oyunları... Bir iletişim numarası dahi yok. Bahsi geçen internet servis sağlayıcısını veya telekomünikasyon şirketini arıyorsunuz. Sizinle ilgili bir kaynak bulamıyorlar. 

Başta onlar da şüphe ediyorlar ama kısa bir süre sonra olayın bir sahtekarlık denemesi olduğu ortaya çıkıyor. 

Çağımız iletişim çağı...

Artık oturduğumuz yerden elimizdeki 'akıllı' telefonla birçok işlemi halledebiliyoruz. O kadar ileri boyutlara taşıdık ki bunu, akıllı telefonumuz olmasa aklımızı yitireceğiz mazallah!

Tabi iletişim çağında iletişimin gücünü iyiye kullananların yanında bunu sosyal ağlar ve mail ortamı üzerinden kötüye kullananlar da var. 

Yukarıda bahsettiklerimiz yaşanan, yakın çevrenizdekilerin veya sizin başınıza gelmiş ya da gelmesi muhtemel olan, yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden küçük birkaç örnekten ibaret. 

Bu yollarla nice büyük paraları kaldırdıklarını, insanları nasıl kandırdıklarını biliyoruz. 

Bir tarafımız çok uyanık, diğer tarafımız ileri düzeyde saf bizim...

Kandırmak da çok kolay, kandırılmak da...

Biri el açsın, aman dilesin, hemen yardıma koşarız. Ardını astarını araştırmaya bile fırsat bırakmaz kimileri... Hemen yapışır yakamıza ve çırptıkça daha çok sıkar ümüğümüzü...

Bazıları bu işi kurumsala dökmüştür. Kocaman kocaman şirketler kurmuştur. Büyük reklam bütçeleri ayırarak önce kendisinin güzel bir tanıtımını yapar. Sonra da dolandırıp ortadan kaçar...

Kimileri de vardır ki, yaptığı yapacaklarının teminatıdır. 

Dolandırıcılığı kurumsal bir zemine oturtup yaparlar bu işi.

Yeter ki saf tarafımızdan yakalayıversinler...

Şayet böyle bir durumla karşı karşıya kalmış iseniz, hemen banka hesap numaralarınızı, kredi kartlarınızı, ya da yastığınızın altını kontrol edin. 

Kıt kanaat yaptığınız birikimlerin bir anda kuş olup uçtuğunu görünce ağzınız ayrılıverip kalmasın. 

Benden söylemesi!