Değerli arkadaşlarım,
Bu bayram, kalplerinde mesafeleri hiçe sayanların bayramı olsun. Ayrılıkların ve farklılıkların milletimizin birliğini çekemeyen kötü niyetli güçler tarafından tahrik edilip çatışmaya dönüştürülmek istendiği şu günlerde bütün milletimizi ve İslam alemini birleştiren bayramların önemini daha iyi görebiliyoruz.
Bayramlar, biraraya gelme, birbirimizle kaynaşma ve dostluklarımızın daha da güçlenmesi zamanıdır. Sosyal dayanışma, yardımlaşma ve barış günleridir. Küskünlükler ve dargınlıklar son bulsun diye bugünlerde herkes seferber olur. Toplumda barış ve kardeşlik havası daha çok hissedilir.
Uzakta olanlar biraraya gelir, bayramlaşma ile insan ilişkilerinin sıcaklığı, aile bağları daha yakından hissedilir. İnsanlar kendini daha mutlu, huzurlu ve güçlü hisseder.
Bu özel günler, sevindirmek için bir fırsattır. Bir arada sohbetler, ziyaretler, büyük- küçük demeden hal ve hatırını sorup gönüllerini hoş tutarak muhabbetler… ne güzel geleneklerimiz. Bu dünyadan göçmüş, melek olmuş akraba ve sevdiklerimizin kabirlerini ziyaret hem vefa duygumuzu harekete geçirir hem de ölümün en güzel nasihat olduğunu bir kere daha hatırlarız, hepimiz faniyiz, gideceğimiz yer aynıdır. Üç günlük dünyada düşmanlık, hırs ve kıskançlık gibi insanları hasta eden duygularımız azalır; daha sevgi ve şefkat dolu kalplerle merhametli oluruz.
Bayramların çocuklar için anlamı çok daha fazla. Rahmetli Barış Manço’nun şarkısındaki gibi bayram günü erkenden kalkan çocuklar en temiz ve yeni elbiselerini giyerken apayrı bir sevinç havası oluşur. Hediye ve harçlıklar çocukların bayram hatırası olarak ömür boyu zihnini süsler.
Sevgili dostlar, gelin hep beraber bayramı hakkıyla yaşayalım ve toplum olarak kutlayalım. Seyahate çıkıp tatile ayırmaktansa; ana, babamızı, dost ve akrabalarımızı ziyaret edelim, bugünlerde onları yalnız bırakmayalım. Tatile herzaman gidilebilir ama bu günler özeldir, sayılıdır.
Gülümsemenin ne kadar önemli olduğunu Peygamberimiz öğretti bize, karşılaştığımız insanlara güler yüzle davranalım. Hayır dualarda bulunalım, hediyeleşelim, insanlara sevgilerimizi ifade ederek, iyi dileklerimizi iletelim.
Tüm bu güzellikler, toplumsal birlik ve beraberliğimizin artmasına zemin hazırlayacaktır, çocuklarımız akrabalarını tanıyıp, insanlar arasında barış ve kardeşlik havasını da hissederek ileriye daha güvenle bakacaktır.

Bayram tatilinde verilen bu küçük mola, hatıraların canlanması ve yaşanan güzellikler; bizi yeniler, motive eder, sağlığa, iyiliğe ve güzelliklere odaklanırız.
Mutlu, bereketli ve hayırlı bayramlar.
Muhabbetle…