Bayramlar en başta bizi sevdiklerimizle buluşturan, sıcak bir aile ortamını doyasıya yaşadığımız zaman dilimidir. Hepimiz  bayram sofrasının etrafında toplanınca hem birlik beraberlik açısından hem de masadaki yemekler açısından dünyanın en mutlu insanlarından oluyoruz. Ancak keyifle oturduğumuz  ve farkında olmadan zaman geçirdiğimiz sofralardan kalkınca bazı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Beslenmemize tabiî ki dikkat etmemiz çok önemli ve bilincindeyiz. Ama bayramlarda yaşadığımız keyifli zamanlarda birlikte neyi nasıl yediğimizi maalesef fark edemiyoruz. Hele ki Ramazandan sonra vücudumuz belli bir açlığa alışmışken yediğimiz fazla yiyecekler maalesef bizi rahatsız etmeye başlıyor. Bu rahatsızlıklara karşı alınabilecek önlemlerden bahsedelim istedik.

Önlemlerin en başında tabiî ki yeterli su tüketimi geliyor. Hem yaz aylarının artık kendisini hissettirmesi ile hem de Ramazan ayında uzun süre vücudumuzun susuz kalması nedeniyle düzene sokulması gereken bir sıvı dengemiz bulunmaktadır. Günde 2 litre su içmek iyi hissetmemiz için yeterlidir.

Bunun dışında  özellikle fazla yağlı beslenmek ya da geç saatlerde yemek yemek, karın ağrısı, hazımsızlık, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bayram ziyaretlerinde yediğimiz çok miktardaki hamur işlerinden sonra yaşayacağımız şişkinlik ve çarpıntı gibi sıkıntılar nedeniyle kötü bir bayram tatili geçirebiliriz. Ayrıca fazla tatlı ve şekerli gıda tüketmek özellikle kan şekeri yüksek olan kişilerde ciddi risk yaratabilir.

Yaşadığımız sıkıntılara karşı besin takviyelerinden de destek alabilirsiniz. Anason ve rezene yağları bu konuda yardımcı olacaktır. Anason ve rezenenin dispepsi (gaz, şişkinlik, hazımsızlık) üzerine olan etkileri konusunda yayınlar vardır ve sindirimi de düzenlemektedirler. Kişniş yağı hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerde destekleyici olarak kullanılabilir.

Sevdiklerinizle mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bol bereketli bir bayram dileriz.

Kaynaklar:

  • Community herbal monograph on Pimpinella anisum L., aetheroleum EMA/HMPC/321185/2012/European Medicines Agency
  • Nigel Baldwin. Intertek Cantox /Food Safety Authority of Ireland/July 2011 London, 21 February 2008 /Doc. Ref: EMEA/HMPC/137426/2006