Bugün bayram... Bayram demek umut demek, mutluluk demek. Adı üzerinde bayram. Ne zaman mutlu bir gün tanımlamak istesek bayram gibi demez miyiz?  O zaman çok mutlu bir bayram dileyeyim herkese. Bu bayram Zafer Bayramı ile de birleşince çifte bayram, çifte mutluluk oldu demiştim geçen hafta. Yazın da son demlerine denk gelmesi nedeniyle pek çok kişi için tatil fırsatı oldu. Ancak tatile gidilmiş bile olsa bayramın o mutluluk ve huzur veren keyfini atlamamak önemli. Özellikle de çocuklar için...

Çocuklara bayram sevincini öğretmenin tek yolu o sevinci yaşatmaktır. Çocuklar için bayram sevinci bayram öncesi başlar ve bayram boyunca devam eder. Çocuklarla bayram öncesinde bayram alışverişine çıkmak ve bu sırada da bayramların anlamını anlatmak gerekir. Bayram sahip olunan için şükürdür, bayram sahip olunanı verene teşekkürdür. Bayram olmayanı görerek yardım eli uzatmak, kendinden olanı başkalarıyla paylaşmaktır. Ve bayram iç huzurudur.

İnsanoğlu doğası gereği bencildir. Bu bencillikleri ise eğitim ve öğretim ile törpülenir. Eğitimin ilk başladığı yer olan aile, bu bencilliği ancak vermeyi öğreterek yenebilir. İşte bayramlar bu öğreti için çok güzel vesiledir. Bayram alışverişi sırasında bir taraftan çocukları mutlu etmek için istediklerini alırken diğer taraftan bu imkanlara herkesin sahip olamadığını, olmayanlara olanların destek olması gerektiğini anlatmak gerekir.

Bayram hürmettir. Büyükler bayramda ziyaret edilmeyi, anımsanmayı beklerler. Hayat akıp giderken yoğunluk içerisinde kaçırdığımız bazı kendi küçük ama anlamı büyük sorumlulukları yerine getirme fırsatıdır bayramlar. Aile büyüklerinin ellerini öpüp onların hayır dualarını almak çocukların ruhsal gelişimlerinde önemli bir yer oluşturacaktır. Mutluluktan bahsetmiştim ya işte büyükler için de bayramın en büyük mutluluğu budur.

Bayramlar dünden bugüne köprüdür. Geçmişimizden geleni bugün ile harmanlamanın en keyifli yoludur. Çok zaman vardır ki evde elinize geçen bir mendil sizi kim bilir kaç yıl önceki bir bayrama götürür, çocukluğunuzun mutlu anılarını anımsatır. Ben hala şemsiye çikolata gördükçe o günleri hatırlar keyifle gülümserim.

Hepinizin bayram telaşı içerisinde lafı uzatmadan şunu demek istiyorum ki bayramın ruhunu unutmayalım. Büyüklerimizin ellerini öpelim, çocukları mutlu edelim. Aklımızda iyilik, kalbimizde ferahlık olsun. İmkanlar doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine yardım edelim. Elimizdekiler için şükredelim.

Her bayram dediğim gibi. “Bugün bayram erken kalkın çocuklar. Giyinin en güzel giysileri”

Sağlıkla ve sevgiyle kalın...