Türkiye'de son birkaç yıldır “sistem” tartışmaları yaşanıyor. Bu tartışmalar “Başkanlık Sistemi”nin de gündeme gelmesini beraberinde getirdi. Konuyla ilgili bir çok şey yazıldı, çizildi. Son 1 yıldır bu tartışmalar şiddetlense de, 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası tartışmalar bir süreliğine rafa kaldırılmıştı.

Ancak, iktidar partisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz sonrası Başkanlık sistemini fazla gündeme getirmese de, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz Salı günü yapmış olduğu grup konuşmasında Başkanlık Sistemi'ni yeniden tartışmaya açtı. 

Hatta bazı haber kaynakları MHP Lideri Bahçeli'nin sözlerini “Başkanlık Sistemi'ne yeşil ışık yaktı” olarak verdi. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin anlatmak istediği şuydu; Sistemde sorun olmadığını ve Başkanlık Sistemine de karşı olduklarını söyledi. Ancak sistemin eksiklerinin de olabileceğini, bunların da tartışılıp düzeltme yoluna gidilebileceğini ifade etti. Özellikle yeni sivil anayasa konusundaki çalışmalar hızlandırılıp, yeni anayasanın tamamlanması, bu konuda MHP'nin katkı sunacağını belirtti. Ancak, Başkanlık Sistemi referandum yoluyla halka sorulur da, Türk milleti bu sisteme 'Evet' derse, MHP'nin buna saygı duyacağını da sözlerine ekledi.  

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bu sözlerinden sonra, 15 Temmuz sonrası Başkanlık Sistemi yeniden gündeme gelmiş oldu. 

Öyle ki; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Konya'da gerçekleştirmiş olduğu mitingde, Başkanlık Sistemi'ne de değinmiştir. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık Sistemi'ni Türk halkının istemesi halinde gelebileceğinin mesajını vermiştir. 

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada bir kamuoyu yoklaması yapmış ve ilk ağızdan vatandaşların nabzını yoklamıştır. Bir nevi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sözlerine de karşılık olmasını istediği düşünülebilir. 

Konyalı vatandaşlar burada Başkanlık Sistemi'ne 'Evet' demiştir. 

Burada asıl önemli olan nokta şuydu aslında; Konya, yine yeni bir başlangıcın adresi oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu istedi ve sözleriyle bunun mesajını verdi. Halk oylamasıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı olma özelliği taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi son mitingi Konya'da yapmış ve saatler sonra Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni başlangıçlar olarak Konya'yı seçiyor, seviyor. 

Aslında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan değil, rahmetli Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan için de Konya'nın önemli bir yeri vardı. Öyle ki, Konyalı olmadığı halde, Konya milletvekili olmayı bile tercih etmişti. Konya'nın kendisine sahip çıkacağını biliyordu. 

Tarihte de Selçuklu Başkenti olarak, yeni başlangıçların adresi olmayı başaran Konya, Türk siyasi tarihinde de önemli başlangıçların kıvılcımı olmuştur. Konya, tarihinden aldığın bu gücü, halen devam ettirebilen nadir şehirlerden bir tanesi olarak, kendini göstermiş, göstermeye de devam etmektedir. 

Bu açıdan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz sonrası Anadolu'daki en büyük miting adresini yine Konya olarak seçmiş, Başkanlık Sistemi'ni de bu süreçten sonra yine burada dile getirmiştir. Yeni gelişmeleri ve değişmeleri ister kabul edelim ister etmeyelim; ama bir gerçek var ki, Türkiye'deki yeni sürecin ateşi yine Konya'dan yandı. Bu ateş Türkiye'yi sarar mı bilmem ama; Konya'nın ateşi zor söner! Saygı, sevgi  ve dua ile!