Rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazan'da iftar sofraları birlik ve beraberliği simgeliyor. Kurumlar ve kuruluşlar ile sivil vatandaşlar düzenledikleri iftar organizasyonları ile bu birlikteliğin bereketinden istifa etmeye çalışıyor.

İnsanlar bu ayda sofralarını, ekmeklerini daha çok paylaşıyor. Paylaştıkça da sofralar bereketleniyor. 

Ramazan'ın en güzel tarafı da bu olsa gerek. 

Konya'daki belediyeler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve benzeri resmi / gayri resmi kurum ve kuruluşlar, yaptıkları organizasyonlarda iftar saatinin sevincini, mutluluk dolu sofralarda paylaşıyor. 

Yeri geliyor, kimsesizlere kimse olunuyor. Yeri geliyor bir yetimin yüzündeki tebessüm olunuyor. Yeri geliyor iftar çorbasının sıcaklığı ısıtıyor yaşlı bedenleri...

Önceki akşam Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in iftar davetine icabet ettik. Tüm Konya basını neredeyse tam kadro Akyürek'in iftar sofrasındaydı. 

Makro Market yakınında bulunan Necmettin Erbakan Parkı'nda ağırladı Akyürek misafirlerini...

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Kafem markalı işletmesi bulunuyor burada...

Çok değil 4-5 yıl öncesine kadar şehrin merkezinde bir mezbelelik, kocaman bir harabeydi burası. Parkın pek sahip çıkanı da yoktu açıkçası. Özellikle gece saatlerinde kimse gelip geçemezdi parkın olduğu bölgeden. 

Şimdilerde derlemiş toparlamış, elit ve nezih bir ortam haline getirmişler. 

Sebep olandan ve çalışıp emek harcayandan Allah razı olsun. Gidip görülesi, gezilesi, oturulup bir bardak çayı içilesi bir yer olmuş. Tavsiye edilir...

Neyse biz tekrar Tahir Başkanın sofrasına dönelim...

Kimi iftar sofraları vardır. Misafirini en iyi şekilde ağırlamak isteyen ev sahibi o kadar açılır saçılır, dökülür, taşar ki, eline yüzüne bulaştırır. Sofrada tabir yerindeyse bir kuş sütü eksiktir. Her gelen yemekten bir şeyler alınır ama gerisi gelmez. Mundar edilir o kadar yemek. 

Netice itibariyle o sofra iftar sofrası olmaktan çıkıp, israf sofrasına dönüşüverir. 

Davetlisi olduğumuz iftar programında bu ayrıntı sanki özellikle düşünülmüş. İsrafa kaçacak hiçbir şeye yer verilmemiş. Bir tarafta misafirleri güzel bir şekilde ağırlama düşüncesi, diğer tarafta da israf olmasın kaygısı hakim olduğu belliydi. 

Hani evlerimizde pek fazla israf etmiyoruz. Ancak bu tür organizasyonlarda pişenin yüzde 30'u tüketiliyorsa, yüzde 70'i çöpe gider. Ama biraz titiz davranıldığında israfın tamamen önüne geçilebildiği de gözleniyor. 

Başkanın iftar sofrasının tek özel yanı israftan kaçınmak değildi

Konya'daki bütün medya çalışanlarını biraraya getirmek için yapılan bu organizasyon aynı zamanda sürekli dillendirilen ama bir türlü becerilemeyen birlik ve beraberlik olgularının hayallerin ötesine geçerek gerçekleşebileceğinin bir göstergesiydi.

Paylaşmak, birlik ve beraberlik içerisinde olmak ne güzel şey... Konya'daki gazeteleri ve gazetecileri biraraya getirmek de bir o kadar zor şey. 

Zor olanı başarabilmek, aynı sofraya farklı düşünce yapısına sahip, şu veya bu sebeple ayrı düşmüş insanları oturtabilmek, onlara birlikte olunabileceğini, kimsenin öcü olmadığını gösterebilmek de işin en zor yanıydı. 

Birlik ve rahmet ayında bu birlikteliğin sağlanmasına vesile olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve ekibine teşekkür ediyoruz.