Gündemimiz Soma'da meydana gelen facia ile dolu iken Konya büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Maalesef bu organizasyon Soma'nın gölgesinde kaldı, yerel basının sayfalarında lâyıkı ile yer alamadı.

VIII. Uluslar arası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumu/Sanat Etkinlikleri 15- 16- 17 Mayıs tarihlerinde Koyunoğlu Müzesinde gerçekleştirildi. “Hasan Özönder Armağanı” sloganı ile düzenlenen sempozyuma Konya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Kültürel Mirasın Araştırılmasına Destek Derneği, İspanya Yer altı Arkeoloji Birliği, Makedonya Arkeoloji Birliği, İtalya Bilim Adamları Birliği ve Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen sempozyuma değişik üniversitelerden öğretim üyeleri de katkıda bulundular.

Üç gün devam eden sempozyum süresince 97 bildiri sunuldu. 36 adet poster bildiri, 91 adet Türk Sanatları (karma) Sergisi materyali Konyalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Yüzün üzerinde bir katılımcı ile gerçekleşen bu büyük organizasyonun altından yüzünün akı ile kalkma başarısı gösteren Büyük Şehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı nezdinde Başkan Tahir Akyürek'e ve bu organizasyonda emeği geçen tüm belediye personeline, Türk Kültürüne gönül vermiş tüm Konyalılar adına teşekkür etmeyi bir görev telakki ediyorum.

Selçuklunun başkentliğini yapmış olan bir şehrin belediye başkanının yapması gereken kültür faaliyetlerinin başında bu tür organizasyonlar geldiğine inanıyorum. Konya'da bulunduğum süre zarfında bu tür etkinliklerin düzenlendiğine birçok kez şahit oldum. Gönlüm bundan sonra da bu tür kültür faaliyetlerinin devam ettirilmesini arzuluyor.

Bizde bir söz vardır; “Kişinin geçmişi ne ise geleceği de aynı çizgi üzerinde devam eder” diye. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bundan önce bu tür organizasyona birçok kez ev sahipliği yaptı halen yapmaya devam ediyor. Bu demek oluyor ki bundan sonra da Tahir Başkan bu tür kültür etkinliklerini düzenlemekten geri kalmayacak.

VIII. Uluslar arası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumu/Sanat Etkinlikleri gibi kapsamlı organizasyonlar öncesinde uzun ve yorucu bir çalışma yapılması gerektiğini biliyoruz. Bu sempozyumun yükünü de Ahmet Aytaç ve Dr. Fariz Halili birlikte yüklenmişler. Çalışma sırasında iyi bir ikili oluşturmuşlar ki katılımcılar ve sunulan bildiriler kalite ve içerik yönünden bir birleri ile yarışır halde idiler.

Sempozyum kapsamında Koyunoğlu Müzesinde düzenlenen sergide yer alan eserler de şahane idi. Ancak yer darlığı sebebi ile bazı materyallerin sergilenemediğini öğrendim. Daha geniş bir alanda yapılacak olan bir düzenleme ile bu olumsuzluk ortadan kaldırılabilirdi.

Fakat her ne olursa olsun Konya Kültür Hayatı için bir gurur kaynağı olduğunu düşündüğüm bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Tahir Akyürek olmak üzere bütün Büyükşehir Kültür Dairesi çalışanlarına, Ahmet Aytaç ve Dr. Fariz Halili'ye ve Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar'a teşekkür ediyorum.

Bu tür faaliyetler bizim başkentlik maceramızın geride kalmadığını halen Kültür alanında bu yarış içerisinde olduğumuzu gösterir. Bundan sonra da bu yarışın içinde olmak dileği ile!