Başkaları İçin De Bir Şeyler Yapalım: Bireysel Sosyal Sorumluluk 

 

Bireylerin sosyal sorumluluk bilincine sahip olması, nüfusun gün geçtikçe arttığı, insanların iletişiminin yoğunlaştığı ve küreselleşmenin hızlandığı günümüzde geçmişe kıyasla çok daha önem kazanmaktadır. Geçmişte hep var olan iyi insan olma, topluma karşı sorumluluk hissetme gibi duygular günümüzde artık daha organize aksiyonlara dönüşmektedir. Sosyal sorumluluk bireysel açıdan ele alındığında bireyin toplumsal gelişime katkı bağlamında kendini sorumlu hissetmesi, gönüllü olarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye olması ve bu kuruluşlarla ortak çeşitli çalışmalar yürütmesi bireysel bazda önemli bir sosyal sorumluluk bilinci göstergesi olarak kabul edilmektedir. 

Sosyal sorumluluk aslında kişinin başkalarının ve dünyanın iyiliği için yapılmış kişisel bir yatırımdır. Ancak sosyal sorumluluk bilinci o kadar da kolay gelişen bir durum değildir. Niyet, ilgi ve zaman gerektirir. Daha çocukluk çağından itibaren bu konuda eğitimler verilerek alışkanlık haline getirilmesi gereklidir. Bu eğitimlerin gerek evde gerekse okulda verilmesi önemlidir. Sosyal sorumluluk bilinci ile yetişen çocuklar daha duyarlı, daha nazik ve daha adil olmayı öğrenirler. Bu konuda çocukların sadece bilgilendirilmesi yeterli değildir. Küçük yaşlardan itibaren sosyal sorumluluk projelerine entegre edilerek bizzat o duyguyu yaşamaları sağlanmalıdır.

Sosyal sorumluluk bilincinin aile içinde gelişmesi çocukların yetişmesinde çok önemlidir. Ebeveynleri sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alan çocuklar daha duyarlı ve topluma karşı daha sorumlu gençler olarak yetişmektedir. Bu anlamda her yaşta insanın yapabileceği bir şey vardır. Önemli olan bu konuda istekli olmaktır. İstemek başarmanın yarısıdır. Geriye kalan harekete geçmek, ne yapabileceğini araştırmak ve zaman ayırmaktır. Genellikle erişkinler zamanları olmadığını öne sürerek bu konudan uzaklaşmaktadır. Oysa ki zaman önceliklendirme ile alakalıdır. Sosyal sorumluluk kavramını hayatımızda önceliklendirmediğimiz sürece zaman ayırmamız mümkün olmayacaktır. Herkesin kendi konumuna, eğitimine ve yaşına uygun olarak yapabileceği bir sosyal sorumluluk aktivitesi vardır. 

Hepimizin yaşadığımız bu dünyaya ve gelecek nesillere sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukları yerine getirmenin tek yolu da daha iyi bir dünya ve daha iyi gelecek adına ortak faydaya ait işler yapabilmektir. 

 

 

 

 

Kaynaklar: 

  • Göztaş A, Baytekin P. Sosyal sorumluluk kampanyaları ı̇le çocukların bı̇lı̇nçlendı̇rı̇lmesı̇ ve eğı̇tı̇mı̇. J Yaşar Un. 2012; 4(13): 1997-2015
  • Berman S. Educating for responsibility. Educational Leadership. 1990; pp.75-80