Gençlerle Başbaşa eseri, Ali Fuat Başgil’in gençlere nasihatlerinden oluşan ve onlara usul ve erkan gösteren bir kitabı olarak çok küçük hacimli bir eser. Eserde başarı ve başarıya giden yollardan bahsedilmektedir.

Eser yedi bölümden oluşmaktadır. Her bir bölümde gençlerin başarı yolundaki adımlarının nasıl atılmasından bahsedilmektedir. Arkadaş çevresinden, çalışma prensiplerine kadar Ali Fuat Başgil’in tecrübelerinden yararlanılarak hazırlanan bir eserdir.

Ali Fuat Başgil, profesör ve yakın tarihin içinde siyasi bir aktör olarak bulunmuş bir insandır. Bu nedenle O’nun birikimleri, tecrübeleri gençler için ufuk açıcı görülmüştür. En çok okunan ve gençlere dokunan eseri yüz temel eser kapsamına alınmıştır.

Eserde, başarılı olmanın tehlikeleri ve düşmanlarından bahseden makaleleri de bulunmaktadır. Başarılı olmanın şartlarından ve prensiplerinden bahsetmektedir. Terbiyenin ruh ve karakter üzerindeki psikolojik etkisinden bahsetmekle birlikte ahlakın önemini vurgular.

Başarı ve verimli çalışma usullerinin gerçekleştirilmesinde gençlere nasihatler eder ve tecrübelerini aktarmaktadır. Çalışma hayatının kanunlarından bahsederek gençlerin prensip sahibi olup, hakka ve hukuka riayet etmelerini nasihat eder.

Başarılı olmanın kanunlarını da ortaya koyar. Kendisi bir hukukçu olduğundan hukuk prensipleri içinde bir disiplin oluşturarak hayat düsturu edinmiş ve o disiplinden dışarı çıkmamıştır. Başarılı ve gayretli biri olarak gençler için de örnek teşkil etmiştir.

Eser küçük hacimli olarak ulaşılması kolay, okunması keyifli, ufuk açıcı ve bakış açısı katan bir eser olarak herkesin sıklıkla okuduğu ve özellikle üniversite öğrencilerin okuması gereken bir kitap. 

Bu haftaki yazımı sonlandırırken  Ali Fuad Başgil’in gençlere tavsiyesi ile bitiriyorum; Çalıştığın bir iş üzerinde herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerileme ve bil ki yılgınlık maskeli bir tembelliktir. Gene bil ki çalışma sevgisi güçlükleri yenmekten do... Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir. 

Selametle Kalın…