ABD’de yaşıyorsanız ne zaman baharı yaşayacağınız yaşadığnız yere bağlı demiştim daha önce. Miami’de hep bahar ve yaz yaşayabilirken kuzeyde daha çok kış yaşarsınız Chicago ve NY’da gerçekten bahara uyanabilirsiniz. Kışın -45 dereceleri gören şehir büyük keyifle bahara uyanıyor. Karlar altından güneşli günlere uyanmak çok keyifli…

Baharın keyfini yaşarken dikkat edilmesi gereken noktalar var.  İlkbahar ayları ile birlikte çok sayıda alerjen ortamda bulunmaya başlamaktadır. Özellikle çiçek tozları (polenler) alerjiyi güçlü bir biçimde tetikledikleri için riskli kişilerde sıkıntı yaratırlar. Alerjiden korunmanın en önemli yolu alerjenden kaçınmaktır. Bununla birlikte çiçek tozlarından kaçınmak çok zordur. O nedenle de daha bahar gelmeden koruyucu olarak destek alınabilir. Çörek Otu Yağı alerjiden korunmak için iyi bir destekleyicidir. Çiçek tozlarının eve girmesini engellemek için de pencerelerin kapalı tutulmasında fayda vardır.

Soğuktan çıkan havayı bulan virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar da önemli.  Bu enfeksiyonlar akabinde alerjiyi de tetikledikleri için daha uzun bir süreç yaşanabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için bol bol sebze ve meyve yenilmesi ve çörek otu yağı gibi bağışıklık sistemini desteklemeye yönelik ürünlerin kullanılması önerilebilir. 

ABD’de sağlık sohbetleri sırasında en çok duyduğumuz noktalardan bir tanesi bu alerji sıklığı. ABD’de özellikle çok fazla klima kullanılması alerji riskini artıran nedenlerden bir tanesi. İnsanlar ısınmak için de havayı soğutmak için de klima kullanıyor. Klimanın neden olduğu alerjiler ABD’deki en büyük sorun.  Özellikle baharın gelmesi ve klimaların çalışma fazının farklılaşması ile alerjinin tetiklenmesi de daha yoğun oluyor.

Uzun sözün kısası burada alerjiden muzdarip çok sayıda insan var. O yüzden de alerji bizim için çok konuştuğumuz, paylaştığımız ve öneride bulunduğumuz konulardan bir tanesi. Hepinize sağlıklı bir bahar dilerim.

Kaynaklar:

  • Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune disorders. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90. •
  • Nurhan T. Dunford. Gourmet and health prompting speciality oils. AOCS Monograf Series on Oil Seeds Chapter 13 s. 359-376.