Kış aylarından bahar aylarına geçiş sağlık açısından hep zorlu olur. Ortamda çok sayıda bakteri ve virüs hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için bol bol sebze ve meyve yenilmesi ve çörek otu yağı gibi bağışıklık sistemini desteklemeye yönelik ürünlerin kullanılması önerilebilir.

İlkbahar ayları ile birlikte çok sayıda alerjen ortamda bulunmaya başlamaktadır. Özellikle çiçek tozları (polenler) alerjiyi güçlü bir biçimde tetikledikleri için riskli kişilerde sıkıntı yaratırlar. Alerjiden korunmanın en önemli yolu alerjenden kaçınmaktır. Bununla birlikte çiçek tozlarından kaçınmak çok zordur. O nedenle de daha bahar gelmeden koruyucu olarak destek alınabilir. Çörek Otu Yağı alerjiden korunmak için iyi bir destekleyicidir. Çiçek tozlarının eve girmesini engellemek için de pencerelerin kapalı tutulmasında fayda vardır.

Bahar ayları mevsim geçişi nedeniyle hormonların da değiştiği zamanlardır. Kıştan çıkışın ve yeni bir mevsime adapte olmanın getirdiği bir yorgunluk durumu da yine baharda karşımıza çıkan sağlık sorunlarından biridir. Uyku düzenine dikkat edilmesi bu sorunla başa çıkılmasında önemlidir. Diğer taraftan enerji verici takviyeler de kullanılabilir. Bu noktada Rüşeym Yağı iyi bir alternatif olacaktır. 

Kış aylarında hesapsız yenen yemeklerin neden olduğu kilolar bahar ayları geldikçe dert olmaya başlar. Kilo vermek isteyen kişiler için beslenme düzeninin gözden geçirilmesi ve hareketin artırılması önemlidir. Spor yapmaya alışkın olmayan kişiler için en iyi hareket tempolu yürüyüştür. Kilo vermenin kolaylaştırılması açısından destekleyiciler de kullanılabilir. İçeriğinde bulunan konjuge linoleik asit (CLA) sayesinde hareketle enerji kullanımının artırılmasına destek olan Aspir Yağı bu amaçla kullanılabilir.

Hafif hafif pırıldamaya başlayan güneş, sıcaklığını hissettiğimiz bahar havası ve uyanan doğa ile bahar ayları hepimiz için çok keyifli zamanlardır. Bu ayları sağlığımıza dikkat ederek geçirirsek keyfi daha da artacaktır. Sağlıklı ve bol keyifli bir bahar dilerim.

Kaynaklar: • Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid Reduces Body Fat Mass in owerweight and Obese Humans; Nutr.130:2943-2948,2000. Human Nutrition and Metabolism. • Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90. • Rochester,Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31. • Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81. • Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter 13 s. 359-376.• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. AlphaLinoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26,2577-2578.