Alerji normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevaptır. Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta bazen vücudun bir kısmında olabilir.

Alerji çok sık görülen bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörler ortaya çıkışında önemli rol oynar. İmmün sistem normal olarak vücudumuzu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Ancak normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı cevaplar vermeye başlar ise buna alerji denir. Alerjik hastaların immün sistemleri bazı maddelere karşı aşırı hassastır. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem kontrolden çıkar ve kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, burun akıntısı gibi alerjik şikayetler ortaya çıkar. 

Alerjiyi başlatan maddeye alerjen denir. Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Nadiren alerjik madde olmadan da alerji başlar. Örneğin güneş ışığı, soğuk, efor, titreşim de bazı insanlarda alerji yapar. Alerjik hastalıklara genetik yatkınlık vardır hem annede hem babada alerji var ise büyük ihtimalle çocukta da olacaktır. 

Alerjide en iyi tedavi alerjenden kaçınmadır. Alerjiye neden olan etmen ne ise ondan uzak durmak en iyi korunma yöntemidir. Alerji tetiklendikten sonra antialerjik adı verilen ilaçlar kullanılmaktadır. Alerjiye karşı kullanılabilecek doğal destekleyici ürün çörek otu yağıdır. Düzenli kullanılması alerji şiddetini ve sıklığını azaltmaktadır.

Kaynaklar:

  • http://enfeksiyonhastaliklari.com/alerji/?print=pdf
  • http://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/tebhaberler/ocak_subat07/9.pdf