Doğanın uyanışına tanık olduğumuz bahar dönemi; bizim de uyku sorunları ve hayata adapte olma noktasında sıkıntılar yaşayabileceğimiz bir geçiş sürecidir aslında. Güne enerjik başlamak ve mevsim değişikliği dönemini sağlıklı geçirmek için önerilerimize göz atabilirsiniz:

1-Yataktan kalktıktan sonra birkaç dakika gerinin. Gerinmek kas esnekliğini sağlar ve bu da hareket kolaylığı getirerek günlük performansı artırır. Ayrıca sizi gevşetip tansiyonunuzu ve stresinizi rahatlatırken, kaslarınıza ve beyninize giden kan dolaşımını hızlandırır.

2-Kalkar kalkmaz bir bardak su için. Uyku sırasında vücudumuz su kaybeder ve bu durum bizleri aşırı halsiz kılar. Sabahları su içmek aynı zamanda metabolizmanın da hızlanmasını sağlayacaktır. Su içme alışkanlığını hemen edinin ve saat başı bir bardak su için.

3-Protein ağırlıklı ve liften zengin bir kahvaltı edin. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltılar vücudunuzu daha tembel hissettirir. Kahvaltı mönünüze yoğurt, yumurta, süt, yüksek proteinli tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler ekleyin. Bu şekilde enerjinizi öğlene kadar koruyarak, tok kalabilirsiniz.

4- Egzersiz yapın. Pilates topu ile yapacağınız 15 dakikalık bir çalışma, hiç kullanmadığınız liflerinizi bile harekete geçirip kaslarınızı güçlendirecektir. Spor yapmaya vaktiniz yoksa da işe giderken toplu taşıma araçları yerine yürümeyi, asansör yerine merdiveni tercih ederek hareket edebilirsiniz. Unutmayın ki fiziksel aktivite, zihinsel performansı ve mutluluk hormonlarını artırır.

5- Güneş ışığı yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan depresyon; kendini yorgunluk, bitkinlik, kol ve bacaklarda ağrı gibi fiziksel işaretlerle de belli edebiliyor. Güneş ışığından en fazla miktarda yararlanmak için erken kalkmamız ve evimizin yeterince güneş gördüğünden emin olmamız gerekiyor. Özellikle ısınan havalar ile birlikte açık havada yapılacak yürüyüşlerin, endorfin hormonunu artırarak bizi depresyondan koruyucu etkisi bulunuyor.

6- Kan, hormon, vitamin ve mineral değerlerinizi kontrol ettirin. 7-8 saat uyuyup, hala uyku sersemi uyanıyorsanız; sebeplerinden biri "düşük progesteron seviyesi" veya "kas romatizması" olabilir. Eğer gün içinde enerjiniz çabuk azalıyorsa bedeniniz melatonin, D vitamini ve B1, B2, B6, B12 vitamini gibi bazı eksiklikleri haber veriyor olabilir. Gereğinde eksikleri tamamlamalı, bu aylarda özellikle ruşeym, nar çekirdeği yağı, yer fıstığı yağı ve aspir yağı gibi takviyeleri beslenme programımıza eklemeliyiz. 

7-Kaliteli ve deliksiz bir uyku, daha sağlıklı bir beden için, daha yüksek fiziksel ve zihinsel performans için oksijen, ozon tedavisi, hacamat ve kupa tedavisinden mutlaka faydalanın.

8- Ruhunuzu kin, nefret, kıskançlık gibi kötü duygulardan arındırın ve şükretmek için bir dakikanızı ayırın. Hayatınızda iyi giden şeyler için; sağlığınız, aileniz, karşınıza çıkan fırsatlar ve sahip olduklarınız için teşekkür edin. Araştırmalar gösteriyor ki şükran duygusu, gün boyu daha olumlu bir ruh hali ve sağlık hissi yaşamanıza yardımcı oluyor.