Güneş, hayatımız için, hava ve su kadar vazgeçilmez. Tüm dünyaya hayat veren güneş ışınları aynı zamanda canlıların metabolizması üzerinde de önemli rol oynar. En önemli etkilerinden biri vücudumuzdaki D vitamini sentezinin başlamasını sağlamasıdır.

Hayatın devamı için gerekli olan güneş ışınlarının birçok zararlı etkisi de var. Güneşten gelen UV (ultraviole) ışınları gereğinden fazla maruz kalındığında cildimize ve gözlerimize zarar veriyor. Ozon tabakasının incelmesiyle dünya yüzeyine ulaşabilen zararlı güneş ışınlarının artması bu süreci daha tehlikeli hale getiriyor. Deri kanseri gelişiminde en önemli faktör güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak. 

Yoğun güneş ışını maruziyeti, deri kanserlerine neden olmasının dışında cildimizin normalden önce yaşlanmasının da en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Ciltte lekeler oluşması, derinin kuruması ve kalınlaşması, ince kırışıklık ve çizgilenmelerin oluşması, cildin bağışıklık sisteminin zayıflaması, güneş yanıklarının oluşması da güneşin diğer zararlı etkileri.

Özellikle, Açık tenli, renkli gözlü, kızıl-sarı saçlı, kişiler, çocuklar, çocukluğunda ağır güneş yanığı geçirmiş kişiler, ailesinde cilt kanseri hikayesi olanlar, vücudunda çok sayıda ben olan kişilerin, güneşin zararlı etkilerine karşı çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Güneşin olumlu etkilerinden faydalanırken, zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek birçok önlem var. Güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınmak, erken katarakt gelişiminden korunmak için UV filtreli güneş gözlüğü kullanmak, lekelenmelere neden olabileceğinden güneşe çıkılacağı zaman, cilde deodorant, kolonya veya parfüm uygulamamak, cildin güneşe hassasiyetini artıran, antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçlar kullanılıyorsa güneşe çıkmamak, güneşe çıkılacaksa mutlaka güneş koruyucu kullanmak gerekli.

Güneş koruyucuların mutlaka iyi kalitede olması, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu olması, gün içinde sık sık tazelenmesi gerekir. Doğal yöntemleri sevenler için bitkisel yağların güneş koruyucu etkilerinden faydalanmak da mümkün.