Yakın zaman içerisinde alışveriş merkezleri otoparklarında hayata geçirilen “engelli otopark alanları” engelli vatandaşlarımız için büyük bir kolaylık oldu. Özellikle alışveriş merkezlerinin ön girişlerine yapılan ve turuncu renk ile ayrılan bu noktalar da engelli vatandaşlarımızın alanı daha rahat ve ulaşım mesafesini daha kısa kullanmasını hedefliyor. Yoğun bir park trafiğinin yaşandığı alanda bu tür uygulama ile zorluk çeken vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırması kadar güzel bir durum yok. Bu konuda emeği geçen herkesi takdir etmekten başka bir şey diyemeyiz. Belki de olması gereken bir konuyu kendi içimizde de büyütmüş olabilir ama ülkemizde özellikle “engelsiz” vatandaşların bir gün aynı duruma kendisinin de düşeceğini düşünmeden hareket etmesi işimizi ve bakışımızı zora sokuyor. 

Dikkat çekmek istediğim iki konu var. Bunlardan birisi hayata geçirilen bu park alanlarının girişine takılan “UKOME’nin31/05/2017 tarih ve 2017/3/15 no’lu kararı ile engelli parkına park eden araçlar kamera ile takip edilmekte olup, usulsüz park edenlere cezai işlem uygulanacaktır”yazısı. Evet, bu yazı aslında ülkemizde ki bazı vatandaşların engellilere yönelik göstermiş olduğu tutumdan kaynaklı. Maalesef üzücü bir şekilde önem vermiyoruz. Kendi ayıbımızı bu şekilde yazılan bir yazının içerisine saklıyoruz. Biraz düşünceli olsak ne böyle yazı yazdırırız ne de bu tür farklı uygulamalara başvururuz. Dikkat etmiyoruz, etmediğimiz gibi buna tedbir alan kişiler tarafından mecburen cezai işlem ile korkutuluyoruz. Üzücüde olsa bu yazının olması en azından duyarsızları korkutabilir.

Gelelim ikinci konuya. Yukarıda otopark alanlarında bulunan yazıyı net bir şekilde sizlerle paylaştım. Kendi ayıbımızı o yazının içerisinde bulmamız gerektiğini söyledim. Merak ettiğim husus alışveriş merkezleri tarafından veya bu sistem üzerinden bildirilerek kaç kişiye ceza kesildi? Ya da caydırıcı olması bakımından kimlere bu uygulama anlatılarak gösterildi?Şahsen süre gelen zaman diliminde biraz dikkatli incelediğimizde sürekli normal araçların bu alanlara park ettiğini görebiliyoruz. Ve yine üzücü bir şekilde o park alanlarını kullanması gerekenlerin ise yer aradığını da. Ne yazık ki büyük bir ayıbın içerisindeyiz. Yinelemekte fayda görüyorum bir gün aynı duruma bizde düşebiliriz sevdiklerimizde. Geleceği göremiyoruz ama en azından duyacağımız anlık saygılar büyük bir nezaketin oluşumuna vesile olur. 

“Yıl olmuş 2018 siz hala” diye başlayan kinayeli bazen de dokundurucu bir söz vardır. Aynen katılıyorum. Yıl olmuş 2018 bizler hala bazı konularda çok duyarsız davranıyoruz. Sadece bu konu içerisinde sınırlıda kalmayabiliriz. Hayatımızın her alanında duymamız gereken tüm hassasiyeti yitiriyoruz. Yollarda, ortak alanlarda ve yaşama dair her alanda... Hayata engelliler açısından bakıp, çevremizi de bakmaya teşvik etmeliyiz.