Bedenin bütün yükünü ayaklar taşıyor. Bu yükü rahat taşıtacak doğru ayakkabı seçimi çok önemli. Yanlış seçilen ve özellikle sıkan ayakkabı, ayak sağlığında birçok soruna neden oluyor. İşte bu nedenle, ayakkabı alışverişinin vücut ağırlığının tam oturduğu zaman olan akşama doğru yapılması gerekir.

Ayakkabı alırken, ayak yapısına göre ayakkabı tercih edilmesi ve dar ayakkabı giyilmesinden şiddetle kaçınılması şart. Çünkü dar ayakkabı; ayakta kemik eğriliği, şekil bozukluğu ve yürüme güçlüğünün yanı sıra nasır ve tırnak batmasına da yol açıyor; kan dolaşımını engelliyor. Ayrıca bel ve bacak ağrısına yol açarak çabuk yorulmaya neden oluyor.

Toplum olarak ayakkabı seçerken, rahatlığından ziyade moda ve dış görünüşe önem veriyoruz. Halbuki ayak sağlığı, modadan ya da ayakkabının dış görünüşünden çok daha önemli. Hava alabilen, ayakları terletmeyen, doğal malzemelerden üretilen ayakkabılar tercih edilmeli. Ayakkabı kesinlikle çorapsız giyilmemeli. Çorap, ayaktaki terlemeyi çeker. Çorapsız giyilen ayakkabıda ter çekilmeyeceği için ayaklarda mantar ve sürtünmeye bağlı yaralar oluşabilir. Ayakta oluşan mantarın da tedavisi güçtür ve sık sık tekrarlama ihtimali vardır. Özellikle şeker hastalarının asla çorapsız ayakkabı giymemesi gerekir.

 

AYAKKABINIZI AKŞAMA DOĞRU ALIN!

İnsan hacmi gün boyu genişliyor ve bu genişleme en çok ayaklarda görülüyor. İşte bu sebeple, uygun ayakkabı almada en doğru zaman, akşama doğru. Çünkü gün boyunca ayaklar şişiyor ve bu şişkinlik akşama doğru doruk noktaya ulaşıyor. Vücut ağırlığı, ancak akşama doğru tam olarak yerine oturuyor. Dolayısıyla sabah saatlerinde alınan ayakkabı, akşama doğru ayağı sıkabiliyor. 

Özellikle varis problemi yaşayanların, kan dolaşımı konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Varis sorunu olanların, kesinlikle, ayak bileğini ve ayağın kendisini sıkan ayakkabı giymemeleri; hatta boğazı sıkan çoraplardan bile kaçınmaları şart. Bel ağrısı olanlar ise ortopedik ayakkabı tercih etmeli. Ortopedik ayakkabı, omuriliği destekliyor ve yorulmayı geciktiriyor. 

Sonra açılır diye sıkan ayakkabıyı asla almayın. Ayakkabı alırken genelde sadece sağ ayakla deneme yapılır. Siz, sağ ve sol ayağı birlikte deneyin ve mağazanın içinde biraz yürüyün. Ayakkabıyı giydiğinizde, en uzun parmağınızla ayakkabının ucu arasında biraz boşluk bulunmasına dikkat edin.