Yazın geldiği bu zamanlarda mantar enfeksiyonları daha da yaygınlaşmaya başlar. Sıcak ve nemli ortamı seven mantarlar bu fırsattan istifade ederler. Vücudun pek çok yerinde mantar enfeksiyonu olabilir. Hepsinin belirtisi farklılık gösterir. Bununla birlikte kaşıntı ortak özellikleridir. 

Mantar enfeksiyonları bulaşıcıdır; vücudun bir bölgesinden diğer bir bölgesine, eşyalardan veya insandan insana, hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Bulaşma doğrudan olabileceği gibi terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi, ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, küvet, plaj, hamam soyunma odaları, spor salonları gibi halka açık ortak kullanım alanlarından da olabilir.

Mantar enfeksiyonları içerisinde en sık karşılaşılanlardan biri de ayak mantarıdır. Ayak tabanı ve yan kısımlarında kuru, beyaz renkli kabuklanma, kalınlaşma, çatlama ve özellikle 4.-5. ayak parmak aralarında nemli görünüm belirgindir. Kaşıntı çok şiddetli olabilir ve kötü koku eşlik edebilir. Halk arasında ‘’Mayasıl’’ adı verilen ayak parmak arası yerleşiminde kuru soyulmalar bazen de peynirimsi beyaz görünüm oluşabilir. 

Ayak terlemesi, banyo/yüzme sonrasında iyi kurulamama, sıkı çorap ve ayakkabılar, uzun süre kapalı ayakkabı giyme, sıcak iklimin katkısıyla ayak mantarı gelişimi kolaylaşır. Ayakların yıkandıktan sonra iyi kurulanmayıp nemli bırakılması mantar üremesi için en sık karşılaşılan problemdir. 

Tedavi, dermatoloğun önerdiği şekilde düzgün uygulanırsa çok daha kolay ve etkili olacaktır. Hastalık şiddetine göre sürme veya ağızdan alınan tabletlerle tedavi uygulanır. Ayak derisi için en az bir ay düzenli tedavi gerekecektir. Defne tohumu yağı ve kişniş yağı gibi çeşitli sürülmesi de mantarın önlenmesi ve tedavinin desteklenmesi için kullanılabilir. Tedavi yanında korunma önlemlerine uyulması hem tedavinin başarısını olumlu yönde etkileyecektir hem de bulaşma ve yinelemeleri önlemek için çok önemlidir. 

Kaynaklar:

1.http://turkdermatoloji.org.tr/public/media/hasta_bilgilendirme/Tinea_Pedis_(Ayak%20Mantarı).pdf

2.http://cdn.intechopen.com/pdfs/45460/InTech-Natural_products_from_plants_and_fungi_as_fungicides.pdf