Atopik dermatit (AD), çoğunlukla bebeklik ve erken çocukluk çağında başlayan, genetik faktörlerin eşlik ettiği, çeşitli allerjenlerle tetiklenebilen, tekrarlayan, kronik, yangılı bir deri hastalığıdır. Hastalarda genellikle kandaki IgE düzeylerinde yükselme, ailesel veya kişisel astım ve/veya allerjik rinit öyküsü bulunmaktadır. Hastalığın etyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber genetik, çevresel ve infeksiyöz faktörlerin katılımıyla kompleks multifaktöriyel bir etyolojinin rol oynadığı düşünülmektedir. AD insidansı giderek artmakta olup son 40-50 yıl boyunca her on yılda bir iki kat artış göstermiştir. Hastalığın özellikle sanayi ülkeleri ve kentlerde yüksek sosyoekonomik sınıf gözlenmiştir. 

Ailesinde atopik egzema, astma ve saman nezlesi bulunan kişilerde atopik egzema daha sık görülür. Atopik dermatitli çocukların 1/3’ünde, ilerleyen zamanlarda astıma ve saman nezlesi ortaya çıkabilir. 

Deri kuruluğu ve yoğun kaşıntı hastalığın en önemli belirtileridir. Kaşıntı nedeniyle özellikle uyku düzeninin bozulması ve yorgunluk hastaların okul ve iş hayatlarında dikkat sorunlarına yol açabilir. Kuru, kızarık, kepekli ya da sızıntılı lezyonlar şeklinde olabilen ve tekrarlayan deri döküntüsü hastanın yaşına göre farklı bölgelerde ve özelliklerde olur. 

Bebeklerde ve küçük çocuklarda hastalık belirtileri genellikle yüzü, dirsekler veya dizlerin iç kısmında ortaya çıkar ancak vücudun diğer alanlarında da görülebilir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise genellikle eller, boyun, dirseklerin iç yüzü, dizlerin arkası ve ayak bileğini tutar. 

Hastalığın kronik ve tekrarlayıcı olması nedeniyle tedavinin en önemli basamağı, hastalığı alevlendirici faktörlerden uzak durmaktır. Maalesef mevcut tedaviler hastalığın tekrar ortaya çıkmasını engelleyememektedir. Bu nedenle hastalığı kontrol altına alabilmenin en iyi yolu doktorun düzenlediği tedaviyi iyi bir şekilde uygulamaktır. 

Nemlendiriciler; deri kuruluğunu önlemek için her gün kullanılmalıdır. Kokusuz ve renksiz bir ürün seçilmesi daha uygundur. Soğuk Pres tıbbi bitki yağları (kenevir yağı, chia tohumu yağı, deve dikeni yağı vs) hem enflamasyonu engelleme hem de kuruluğu önlemek için çok yararlıdır.  

Kaynaklar:

1. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/196546

2.http://turkdermatoloji.org.tr/public/media/hasta_bilgilendirme/Atopik_Egzema.pdf