İlimizde spor branşları içinde eğitim seviyesi en yüksek branşlardan birinin atletizm olduğunu görüyoruz.

                Örneğin; Konya güreş camiası  4-5,diğer branşlarda da bu seviyede doktor yetiştirirken yaptığımız araştırmalara göre atletizm branşında bu sayının 15 olduğunu görüyoruz.

FOTO- Mustafa Sılay Ve Bekir Ceylan aynı dönemin atletleri…

                Atletizmin branş zenginliği bu konuda tabiki bir artı. Diğer artı, atletizm sporu yapanların fıtratı gereği biraz daha gayretli olmaları. Bunun yanında Gazi Lisesi (Konya) ve Maarif Koleji ( Meram Anadolu Lisesi ) öğrencilerinin atletizm sporu yapmalarına vesile olan Sabahattin Şengün, Mazhar Vardar, Süleyman Ünver ve Kemal Çetin öğretmenlerinin gayretlerini unutmamak gerek.

                Eğitimli öğrencilerle beraber spor yapmak, onlara antrenörlük yapmak da camia için hayli büyük bir artı oluyordu. Nitekim 1970’li 1980’li yıllarda acizane bu dönemin antrenörü olarak ben deniz Antrenör Muzaffer Tulukcu için de önemli bir artı olmuştu. Biz de atletlerimize önceliğin istikbalde olduğunu, sporun devamında geldiğini gönüllerine vurgulamıştık. Bir diğeri de vakitlerini iyi planladıktan sonra her ikisinde de başarılı olabileceklerini hedef göstermiştik. Onların da bunu ispat ettikleri hepimizin malumu.

FOTO- Nihat Kırtaç disk atma sahasında antrenmanda…

İşte Konya atletizm camiasının doktorları:

1-Bekir Ceylan

2-Mehmet Cengiz Özbek

3-Mehmet Temizkan

4-Recep Memik

5-Haydar Sur

6-Bedriye Süslü

7-Nihat Kırtaç

8-Hasan Bakır

9-Serdar Demirci

10-Fatih Sun

11- Mehmet Fuat Karabağır

12-Fahrettin Küçükay

13-Bülent Küçükay

14-Mustafa Alper Aykanat

15-Alper Tutkun

FOTO- NNihat Kırtaç ve Hasan Bakır (sol başta) 1970’li yıllarda Mavi - Lacivert Konya Demirspor formasını giydiler…

                O yıllarda eğitimi yüksek sporcuların olduğu yerler her haliyle belliydi. Atletlerin birbirlerine, antrenörlerine, hakemlerine, öğretmenlerine olan yaklaşımları görülmeye değerdi. O atletler 1980 ihtilali öncesindeki siyasi çalkantılardan uzak durdular. Onlar bir taraftan spor yaparken diğer taraftan çalkantılardan uzak eğitimlerini en güzel biçimde sürdürdüler. Nitekim birçoğu mühendis, doktor, veteriner hekimi, endüstri mühendisi, spor adamı, avukat, savcı, profesör, doçent, müftü….. oldular.

                Özellikle kolej başta olmak üzere atletizm sporu yapan yatılı öğrenciler için atletizm sahası sığınılacak bir liman oldu. Hasan Bakır, Nihat Kırtaç, Fatih Sun gibi isimler bu limanın yolcularıydı.

FOTO- Dr.Mustafa Alper Aykanat, PTTSpor atletizm takımında yarışmıştı...

BEKİR CEYLAN

1945 yılında Konya'da doğdu. Aslen Karamanlı olan baba PTT’de memur olarak görev yapıyordu. İlkokulu 19 Mayıs İlkokulu’nun olduğu yerdeki Kız Tatbikat İlkokulu'nda okudu. Karma Ortaokulu sonrası Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Birinci sınıfı yatılı okudu.

FOTO- Doktor Nihat Kırtaç gönül adamıydı…

1960’lı yıllarda o günkü adıyla Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü yapan Sami Yavrucuk ve Müdür Yardımcısı Cemil Ergen atletizm sporu ile çok ilgiliydi. Ankara'dayken atletizm ajanlığı da yapan Yavrucak’ın diyaloğu ile Atletizm Federasyonu, Atletizm Antrenörü Muhsin Cüneyt'i Konya atletizmine yön vermesi için Konya'ya göndermişti. Muhsin Cüneyt 1961 — 1964 arası üç yılı aşkın Konya’da atletizm antrenörü olarak görev yaptı. Bu sayede Konya atletizmi tırmanışa geçti. Muhsin Cüneyt güler yüzlü sempatik bir kişiydi. Erkek Lisesi birinci sınıfta eğitime başlayan Bekir Ceylan arkadaşları ile bir merakla stada gittiler ve Sami Yavrucuk'un ilgisiyle o yıllarda yaptırılan 300 metrelik müstakil atletizm sahasına ulaştılar. Orda bulunan Muhsin Cüneyt onları soyunma odası dahil gezdirdi ve elbiseleri ile onlara tur attırdı ve antrenmanlara devam etti.

FOTO- Konya Lisesi kupası Kaptan Bekir Ceylan’a takdimi sırasında, Bölge Müdürü Sami Yavrucuk ve Beden Eğitimi Öğretmeni Sebahattin Şengün tüm takımı tebrik ederken…

Zaman kaybetmeden Turgay (Tunga) Danış, Mustafa Silay, Mustafa Keten, Mehmet Serin, Halis Özkan, Şefik Ilgaz.... ile birlikte antrenmanlar ciddiyet kazandı ve Bekir Caylan diğer takım arkadaşları gibi her geçen gün performansını yükseltti. 400 - 400 Engel,  4x400 bayrak yarışlarına katılan Bekir Ceylan zaten aileden İdmanyurdluydu. Erkek Lisesi, İdmanyurdu ve Bölge formaları ile Bekir Ceylan 400metrede 51.8,  400 metre engellide 57.8 e ulaştı ve 400metre engellide derecesi ile yeni Konya rekorunun sahibi oldu. Konya dışında Manisa, Balıkesir, İzmir, Bolu, Mersin ve Ankara'daki yarışlara Konya’yı temsilen 2 kez Türkiye Şampiyonası’na katıldı.

FOTO- Hasan Bakır şeref kürsüsünde.

HASAN BAKIR

                1959 Gaziantep Nizip doğumlu, çiftçi bir ailenin çocuğu. İlkokulu Nizip’te tamamladı. İmtihanı kazanınca kaderi 1970-77 yılları arasında Konya Maarif Koleji ( Meram Anadolu Lisesi) ile özdeşleşti. Gaziantep Öğretmen Lisesi’nde okuyan Müslüm ağabeyi, basketbol jimnastik ile meşguldü. Kardeş Hasan Bakır’ın gönlüne spor merakını işlemişti.

                Hasan Bakır ortaokul üçüncü sınıftayken Beden Eğitimi Öğretmeni Fikret Ünlü’nün teşvikiyle okul takımında voleybol sporu yapmaya başladı.

                Lise birinci sınıftayken pist okul takımının bazı branşlarında eksiklikler vardı. Ahmet Nuri Bilgin, Sait Yanmaz, M.Emin Bilgin, Bülent Pektaş, Serdar Demirci gibi birkaç yıldız  atletizm sporu yapanların yanına takviye gerekiyordu. Zaten orta ve lise kısmı dahil tüm okulun mevcudu beş yüz kişiydi. Okul voleybol, basketbol ve hentbol takımı pist atletizm takımının takviyesi için hazır kuvvetti. Bu çerçevede voleybol takımında olan Hasan Bakır lise birinci sınıfta atletizme başladı. O artık okul takımının üçadımcısıydı.

FOTO- Hasan Bakır (takkeli önde), Ömer Özdöner, A.Korkut Yapıcı, Serdar Demirci, yarışmalar için Stada doğru yol alıyorlar…

                Aynı yıl Amerikalı Basketbol Antrenörü Bayan Bony Borgen ile yapılan antrenmanlar hayli faydalı oldu. Kolej Ortaokul Voleybol Takımı il birincisi, gruplardaysa ikinci olmuştu.

                Ders sonu stadın yolunu tutan Bakır, ciddi ve gayretli bir şekilde Antrenör Muzaffer Tulukcu’nun antrenmanlarına tabi oldu. Her geçen gün performansı arttı.

                Okul yarışları yanında bölge ve ferdi yarışlara katıldı. Yaz tatilinde Nizip’te yaz sıcağı nedeniyle akşamları zeytin bahçeleri içinde arkadaşları ile futbol oynayarak performansını yitirmedi. Konya dışında ilk olarak 14-15 Haziran 1975 tarihinde Mersin’de grup birincisi olan Konya takımının üçadımcısı olarak birinci oldu ve başarıya omuz verdi.

FOTO- Maarif Koleji’nde tüm branşlara büyük emek veren Mazhar Vardar (gözlüklü), bir tarafında Hasan Bakır, diğer tarafında Nihat Kırtaç…

                Uzun ve üçadım atlama yarışlarının Konya’daki tüm yarışlarına katılan Hasan Bakır lise son sınıftayken ( 1977 ) Ankara’da 12.92 ile Türkiye ikincisi oldu. Salon Türkiye Birinciliği’ndeyse dördüncü oldu. Tüm zamanlarda üçadım atlamada en iyi derecesi 13.20 idi.

                1977 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı. 4. Sınıfa kadar voleybol oynadı. Antrenör Özcan Kutlu nezaretinde bir süre atletizme devam etse de sürdüremedi.

                Uzun süre Gaziantep’te genel cerrahi uzmanı olarak çalışan Hasan Bakır halen İstanbul Kadıköy’de iş yeri hekimi olarak mesleğini sürdürüyor.

FOTO- Nihat Kırtaç ve Hasan Bakır 1975 yılı Mayıs ayında Mersin’de yapılan gurup birinciliğinde…

NİHAT KIRTAÇ

     Aslen Çumra Okçu’da 1959 yılında Konya’da doğdu. İlkokul sonrası 1970 yılında Maarif Koleji’nde (Anadolu Lisesi) eğitime başladı. Kırtaç’ın spor hayatı sınıf arkadaşı Hasan Bakır’la beraber geçti. Bakır onun antrenörü, moral hocasıydı. Çok düzgün ve samimi düşünen, ahlâklı Nihat Kırtaç Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar’ın teşvikiyle Hasan Bakır gibi oda Voleybol ile spora ortaokul son sınıfta başladı. Okul Takımı yanında kulüplerde Demirspor forması ile kendini geliştirdi.

     O yıllarda daha önce atletizm ile ilgilenen A.Nuri Bilgin, Sait Yanmaz, Bülent Pektaş, Fatih Sun, M.Emin Bilgin, Serdar Demirci gibi yıldızlara takviye ile iyi bir okul akımı kurmayı hedefleyen Mazhar Vardar Öğretmen, özellikle Voleybol takımı merkezli okulun diğer takımlarındaki yetenekli öğrencileri kanalize etti. Bu çerçevede Hasan Bakır, Nihat Kırtaç, Haydar Sur, Ender Rıza Ekici, Behçet Gökbez, Mehmet Fuat Karabağır, Ferudun Yıldız, Ömer Altay artık ders sonrası Stada gidip Antrenör Muzaffer Tulukcu’un programlarına katılıp, değişik branşlarda Maarif Koleji okul takımını temsilen yarışmalar katılmaya başladılar.

    Nihat Kıraç gibi yatılı öğrenciler için atletizm sahası güzel bir yerdi. Hem kendileri düzgün bir biçimde zevkle antrenman yapıp, duşlarını alıp okula dönüyorlardı. Bir diğer taraftan da Kolejli öğrencilerle, atletizm camiası renklenmiş ve kalite yükselmişti.

FOTO- Aykanat kardeşler şeref kürsüsünde...

     Nihat Kıraç, Mazhar Hoca’nın tecrübesi ile gülle ve disk yarışçısı olup çok geçmeden okul formasına ilâve Bölge Forması ile Konya’yı temsilen Mersin’de gurup birincisi olan takıma başarısı ile güç verdi. Konya’daki tüm okul ve ferdi yarışlara katılan Kırtaç, Kulüplerde Demirspor forması ile de yarıştı. Gülle atmada 12m., disk atmada 30m.nin üstünde atışla yaptı.

    Okul takım kaptanı Hasan Bakır ile çok iyi bir arkadaşlıkları vardı. Bakır ve antrenör Tulukcu’nun ona verdiği değeri çoktan hak eden Kırtaç spor yapmaktan çok zevk duyarak yılları geçti.

     1977 yılında Çapa Tıp Fakültesi’ni kazanan Dr. Nihat Kırtaç mecburi hizmetini Bursa Karacabey Akçasusurluk köyünde üç yıl yaptı. Burada kurduğu voleybol takımı bölge birincisi oldu. Askerlik sonrası Kdz. Ereğli, Haseki’de çalıştı. Aile Hekimi olarak 4 yıl İstanbul’da kaldı sonrasında Kdz. Ereğli’de Çocuk Sağlığı Merkezi ve SSK Hastanesi’nde uzman hekimlik yaptı. 2015 yılında emekli oldu. Emeklilik sonrası Ekomar Acil ve Karadeniz Osgb’de çalışan Nihat Kırtaç 8 Mayıs 2018’de beyin kanaması sonrası rahmetli oldu. Kabri Ereğli şehir Mezarlığında

    1973 – 77 yıllarının efendi, centilmen, duygusal atletti, Nihat Kıraç. Kan bağışı nedeniyle Kızılay tarafından altın madalya ile ödüllendirilmişti.