KONYA KOLEJİ VE ATLETİZM

Karma Orta Okulu, Erkek Lisesi, Sanat Okulu (e.m.l.), Ereğli Cumhuriyet Lisesi, Ticaret Lisesi, İmam Hatip Okulu, Ereğli Lisesi…gibi ilimizde atletizm sporunda ön plana çıkmış okullarımızdan biride eski adıyla Konya Koleji’ dir.

Konya Koleji 1955 yılında Tren İstasyonu’nun yanında bulunan Bağdat Oteli restore edilerek açılmış, daha sonra D.S.İ. nin arka kısmına taşınmış ve 1974 yılında ismi Konya Lisesi, 1987 yılında da Meram Anadolu Lisesi olmuş.

FOTO- 10 Ağustos 1976 4×400 Bayrak Konya Rekorunu. Mehmet Emin Bilgin, Servet Uzuncan, Harun Erdoğdu ve Mehmet Özdil den oluşan takım kırmıştı.

Daha önce vasat olan spor çalışmaları 1974 yılında Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar’ın Kolejde göreve başlamasıyla hız kazanıyor. Aynı yıl bende Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde atletizm antrenörü olarak göreve başlamıştım.

Mazhar Vardar hocamız bize tam destek vererek mesafe kat etmeye başladık. Her geçen gün şampiyonları yetiştirmeye başladık.

Aradan geçen 40 yıl kadar sonra işte hatırlayabildiğim atletler: Ahmet Nuri Bilgin, Mehmet Emin Bilgin, Bülent Pektaş, Fatih Sun, Nihat Kırtaç, Hasan Bakır, Serdar Demirci, Ömer Atalay, Tayfun Aytar, Muhammed Açıkgöz, Mehmet Fuat Karabağ, Muzafferettin Akay, Feridun Yıldız, Hamza…, Ender Rıza Ekici, Alper Tutkun, Ferruh Yıldız, Cengiz…

FOTO- Mehmet Emin Bilgin Atletizm Federasyonu Başkanı Nuri Turan’ın imzası ile Kros Milli Takım kampına çağrılmıştı...

Mazhar Vardar hocamız öncesinde atletizm sporu yapan Kolej öğrencilerinin sayısı oldukça az. İşte hatırlayabildiklerimiz isimler: Sait Yanmaz, Güngör Turan, Bahri Soysal, Malum olduğu üzere imtihanla Koleje kayıt olan öğrenciler gerek zeki olmaları, gerekse idealleri gereği atletizm gibi çok çalışılması gereken spor dallarına fazla yönelmiyorlardı. Mazhar Vardar hocamızın verdiği destek ile biz bunu aştık.

Tüm sporculara birinci derecede istikballerinin önemli olduğunu, daha sonra sporun geldiğini telkin ederken, vaktin çok iyi kullanılması ile sporun derslerine zarar vermeyeceği izahımız faydalı oldu. Bunu yaşayarak ispatını görmeleri bu fobiyi kırdı ve her geçen gün Kolej takımı genişledi ve başarı dereceleri yükselmeye başladı.

FOTO- Beden Eğitim Öğretmeni Mazhar Vardar ve Kolej Atletizm Takımı..

Okullarının Stada yakın olması da büyük avantajdı. Sporcularımız zaman kaybetmeden antrenmana başlıyor, duşunu alıp bir an önce evine dönüp dersinin başına oturuyordu.

Mukavemetçilere tam uygulamasak ta özellikle teknik branşların kışın Salon Şampiyonası dışında yarışmaları olmadığı ağır antrenmanlarını cumartesi ve pazar günlerine programlamamız zarureti doğmuştu. Özellikle Serdar Demirci, Bülent Pektaş ve Nihat Kırtaç’ın hafta sonu antrenmanları çok sürüyordu.

Kolej takımı her geçen yıl daha da güçlendi. 1977 – 78 ler de yükselişe geçti.

FOTO- Endüstri mühendisi Mehmet Emin Bilgin Kolej formasıyla...

A.Nuri Bilgin, Sait Yanmaz, Hasan Bakır, M.Emin Bilgin, Nihat Kırtaç, Serdar Demirci, Bülent Pektaş ve Fatih Sun Kolej takımının en başarıları olup Bölge ve Kulüp yarışlarında da Konya’yı temsil ettiler.

Kolej Takımında yarışan atletler zeki ve zamanlarını iyi programladıkları için spor onlara güç ve zihin açıklığı verdi. Hatırladığım kadarıyla bu isimlerden: Hasan Bakır, Nihat Kırtaç, Serdar Demirci, Fatih Sun Doktor, Bülent Pektaş Eczacı, Sait Yanmaz Şehir Plancısı, A.Nuri Bilgin Veteriner Hekim, Feridun Yıldız ve Ferruh Yıldız kardeşler Mühendis, Mehmet Emin Bilgin ise Endüstri Mühendisi, Güngör Turan ise Diş Hekimi oldu.

FOTO- Ağabey Ahmet Nuri Bilgin Kolej formasıyla.

BİLGİN KARDEŞLER

Ağabey Ahmet Nuri Bilgin ilkokuldayken kısa mesafe koşularda ön plana çıkmaktaydı.

1972 yılında Münih Olimpiyatlarında ABD. li Mark Spitz’in aldığı yedi altın madalya Nuri Bilgin’i etkilemişti. Yüzme bilmeyen Bilgin yeteneği çerçevesinde atletizm yapabileceğini düşündü ve stada giderek antrenmanlara başladı. Çok geçmeden kardeşi Mehmet Emin Bilgin’de stat’ta koşmaya başladı.

Konya Lisesi’nde eğitimini sürdüren baba Ziya Bilgin’de 1940 lı yıllarda orta mesafe koşu ve antrenmanlarına katılmıştı.

FOTO- Konya atletizmine büyük katkıları olan Mazhar Vardar, bir ödül töreninde takımının başında...

Anadolu Lisesi’nde öğrenimini sürdüren Bilgin kardeşler Beden Eğitimi Öğretmeni Mavzar Vardar’ın teşvikiyle okuldan çıkar çıkmaz Stat’a gidip antrenörleri bendeniz Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenman yapıp zaman kaybetmeden eve gidip dersleri ile ilgileniyorlardı.

Çalışmayı seven Bilgin kardeşler her geçen gün performanslarını artırdılar. Kolej gibi eğitimde çok öne çıkmış bir okulda derslerini aksatmadan bir yıl boyunca hemen hemen haftanın her günü antrenman ve yarışmalarına devam ettiler. İşte iki kardeşin önemli dereceleri

FOTO- Mersin’de gurup birincisi olan Konya takımında Kollejden: Sait Yanmaz, Nihat Kırtaç, Hasan Bakır, M.Emin Bilgin ve A.Nuri Bilgin de yarışmıştı…

A.NURİ BİLGİN

1976 Yılı 200m. 25.6 - 400m. 57.6 – 800m. 2.14

1977 Yılı 200m. 24.9 – 400m. 53.2 – 800m. 59.0

Nuri Bilgin Yıldızlar kategorisinde olmasına rağmen Sermet Timurlenk’in birinci olduğu büyükler kategorisinde 51.4 ile en iyi derecesini elde etmişti. Bilgin’in bir diğer başarısıda 4x100m. Bayrak yarışında Konya Rekoruna imza atması

1977 Yılında İstanbul’da yüksek öğrenimine başlayan Nuri Bilgin birinci ve son sınıfta hiç spor yapamadı.

FOTO- Antrenör Tulukcu, M.Emin Bilgin ve A.Nuri Bilgin

Ahmet Keten’in yardımı, Mehmet Kuş’un da İstanbul’da öğrenim görmesi ile beraber olmalarından istifade ara sınıflarda azda olsa eşofman giydi. Antrenör Şevki Koru’dan aldığı programla her yıl geleneksel olarak düzenlenen 25 Aralık Veteriner Hekimliğinin Başlangıç yıl dönümlerinde yapılan 3000. Yarışlarında 4 sefer birinci oldu. Nuri Bilgin Yıldızlar Pentatlon yarışmasında da Türkiye 3. olmuştu.

Konya, Manisa Salihli merkezli, son iki yıl Bakü’de ekonomik ve sağlıklı tavuk yetiştiriciliği öğrenimi alarak Veteriner Hekimliğe devam ediyor.

FOTO- 9.Mayis. 1977  Anadolu Lisesi Atletizm Takımı finalde…

MEHMET EMİN BİLGİN

1975 Yılı 800m. de 2.06.4 – 1500m. de 4.17

1976 Yılı 800m. de 2.02.3 – Okullar Milli Takım seçmesi

1978 Yılı 800m.de 2.02.4 – 1500m. de 4.09

Mehmet Emin Bilgin’in büyük başarısından biri1976 Ağustos ayında Harun Erdoğdu, Servet Uzuncan ve Mehmet Özdil’in 4x400m bayrak yarışında 3.32.2 ile Konya Rekoru kıran takımda olması.

Bir diğeri ise 1977 Yılında Kros Milli Takım kampına çağrılmasına rağmen öğrenimi nedeniyle bu kampa katılamamasıydı.

Emin Bilgin ayrıca 1977 yılında Yeni Konya Gazetesinin yaptığı Yılın Sporcusu Anketinde 3. olmuştu.

M.Emin Bilgin halen İstanbul’da Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş. de Genel Müdür Yardımcısı olarak Endüstri Mühendisliğini sürdürüyor.

FOTO- Konya Koleji’nin ilk eğitim gördüğü bina Bağdat Oteli (İstasyon garı giriş soldaki bina)