Sadece üç harften oluşup kısa gibi görünse de insanı belki de en çok etkileyen şeydir Aşk. Şeydir çünkü kimisi tarifini bile yapamazken, kimisini şair yapar, kimisini dağlara vurdurur, kimisine kendini unutturur. Aşk deyip geçmek haksızlık olur, içinde barındırdığı mutluluğu, sevgiyi, saygıyı, heyecanı, hüznü, acıyı başka hangi kelime ifade edebilir ki! Şimdilerde herkesin dilinde olsa da, duyarsızlaşsak da, aşkı gönlünden hissedebilenlerdir şanslı olanlar. Aşkı yaşayanlar sayesinde belki de en iyi müzikler, sanatlar, filmler!

Aşkın üzerine çok konuşulur, çok yazılır aslında fakat bu haftaki yazımda aşkın vücudumuza ve beynimize olan etkilerinden, kimyasından bahsetmek istiyorum. Aşk herkes için bir gizem olsa da vücuttaki değişimler evrenseldir. İşte bu değişimlerden bazıları;

  • Aşk bir bağımlılıktır, mutlu olma halidir.

2010 yılında Syracuse Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada eşinin fotoğrafı gösterilen kişilerde beyindeki dopamin, oksitosin, adrenalin ve vasopressin gibi kimyasalların artış gösterdiği gözlemlemişlerdir.

  • Avuç içleriniz terler, kalbiniz daha hızlı çarpar ve yanaklarınız kızarır.

Aşk ile vücutta adrenalinin artması sonucu, kan damarları genişler ve kan akışı artar.

  • Midenizde kelebeklerin uçuşması hissi aslında gerçek.

Aşk hormonu olarak bilinen oksitosin hormonunun salınmasına sebep olarak, mutluluk hissini oluşturur. Ayrıca stres hormonu olarak bilinen kortizol salınımına artarak bağırsaklardaki kan damarlarının kasılmasına sebep olur.

  • Stresi azaltır.
  • Ağrılarınızı hafifletir
  • Daha sağlıklı kalplere sahip olmayı sağlar.

2010 yılında Syracuse Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada baş ağrısı ve migren problemi yaşayan kişilere oksitosin verildiğinde birkaç saat içerisinde %50 sinin baş ağrısının geçtiğinin, ilerleyen saatlerde ise 27 sinin ağrılarının tamamen bittiğini belirtmişlerdir.

Aslında aşk bir ilaç değildir fakat etkileri ilaçlarla benzerlik göstermektedir, bu yüzden bırakın mutsuzluğu, kendi içinize kapanmayı, güzel havanın ve aşkın keyfini çıkarın!

Bu arada bol bol aşkı bulabileceğiniz yeni şiir kitabım Yağmur Kuşları'nıda okumayı unutmayın.

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140206155244.htm

http://www.businessinsider.com/what-love-does-to-your-body-and-mind-2015-6