Sanal vurguncular kurbanlarının bilgisayarına önce virüs yolluyorsonra masa üstüne polis logosuyla, "Zararlı yazılım, bilgisayarınızkilitlendi, soruşturma olmaması için 200 lira yatırın" diyor.

Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü,alınan ihbarlar üzerine yapılan incelemede dolandırıcıların vatandaşlarınbilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı biryazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitlediklerini ve Türk Polisilogosu kullanılarak halktan para talep ettiğini tespit etti.

Yapılan incelemelerde, zararlı yazılımınbilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masa üstüne erişimiengellediğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu sırada 'bilgisayarınızkilitlendi' uyarısı verilerek, bilgisayar kilidinin ve cezai kovuşturmanınönlenmesi için 200 TR ödeme yapılması gerektiği yazılıyor. Ödeme sonucubilgisayarın kullanıma geri açılacağı vaadinde bulunuluyor. Ayrıca Türk Polislogosu ve 'Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü' ibaresi kullanılarak yapılandolandırıcılıktaki inandırıcılık artırılmak isteniyor. Bilinmelidir ki, EmniyetGenel Müdürlüğü'ne bağlı birimlerin böyle bir uygulaması bulunmamaktadır.Yapılan ön incelemelerde kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen virüstarafından ekranlarının kilitlendiği belirlenmiştir. Bu virüsün, kullanıcılarıdolandırmayı hedefleyen şahıslar ya da suç örgütleri tarafından kullanıldığıdüşünülmektedir. Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bilgisayarına virüsyerleşmiş vatandaşlarımızın kesinlikle para yatırmamaları, kimlik bilgilerinikimseyle paylaşmamaları gerekmektedir" denildi.
 
 

Emniyet, bilgisayarların virsütentemizlenmesi gerektiğine dikkat çekerek şu bilgilere yer verdi:

"Bilgisayarınızı yeniden başlatın veklavyeden F8 tuşuna basılı tutun. Ağ desteği ile güvenli mod yöntemiylebilgisayarınızı başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra sırasıyla 'Başlat,programlar, donatlar, sistem araçları, sistem geri yükleme' özelliğinikullanarak bilgisayarınıza söz konusu zararlı yazılımın erişiminden önceki birtarihe alıp geri yükleyin. Sorunun devam etmesi halinde tekrar ağ desteği ilegüvenli mod özelliği kullanılarak bilgisayarınızı başlattıktan sonra, sözkonusu zararlı yazılımı yok edecek şekilde virüs programları aracılığıylabilgisayarınızı virüs taramasından geçirin. Tüm bu yöntemler işe yaramazsaformat yöntemiyle bilgisayarınıza işletim sistemini yeniden yüklemenizşart"

İHA


Editör: TE Bilişim