Sahte kimlikle açtırdıkları telefon hatlarından vatandaşları arayan ve kendinipolis ya da savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, her gün yeni yöntemlergeliştirerek kurbanlarını tuzağa düşürüyor. Dolandırıcılar bilgisayar programıyardımıyla 155 polis imdat hattından arıyormuş havası yaratarak, rastgeleseçtikleri vatandaşları arıyor. Kendini polis ya da savcı olarak tanıtandolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da bankahesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığınısöylüyor.
ASILSIZ İHBARLA EVE POLİS GÖNDERİYORLAR
Yeni yöntemde ise aradıkları kişiyi ikna etmede sıkıntı yaşayan dolandırıcılar,teyit etme bahanesiyle mağdurun ev adresini öğreniyor. Daha sonra 155'i arayandolandırıcılar, dolandırmaya çalıştıkları kişinin ev adresinde bir olayolduğunu ihbar ederek, ekip gönderilmesini istiyor. Bu sırada telefondakonuştukları kişiye de ''Evine bir ekip gönderdik. Seni soracaklar, meraketme'' diyor.
TELEKONFERANSLA EŞİYLE GÖRÜŞTÜRÜYORLAR
O sırada evinde olmayan kişiyi inandırmak için ev numarasını da isteyerek,telekonferansla bağlayan dolandırıcılar, mağdurun eşinin eve polis geldiğinionaylaması üzerine harekete geçiyor. Aradıkları kişiyi PTT ya da herhangi birbanka şubesine yönlendiren dolandırıcılar, verdikleri hesap numarası ya da ismehavale yapmasını, bu sayede hesap hareketlerini izleyerek suçlularaulaşacaklarını iddia ediyor.
Dolandırıcılar bazen de suçluların yakalanması için kontöre ihtiyaç olduğunuöne sürerek, verdikleri telefon numarasına kontör gönderilmesini istiyor.
Evine polislerin geldiğini öğrenen mağdur, karşılarında gerçekten polis ya dasavcı olduğunu düşünerek, panik içerisinde kendisinden istenen her şeyi yerinegetiriyor.
POLİS, TELEFONLA ARAYIP ASLA SİZDEN PARA İSTEMEZ
Aksaray il Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Adem Dalkılıç, AA muhabirineyaptığı açıklamada, son yıllarda bu tür olayların giderek arttığını, çok sayıdamağdurun kendilerine başvurduğunu belirterek, vatandaşların daha duyarlı olmasıgerektiğini söyledi.
Birçok yaş ve eğitim grubundan kişinin sürekli değiştirilen ve geliştirilen butür yöntemlerle binlerce lira dolandırıldığını dile getiren Dalkılıç, şunlarıkaydetti:
''Vatandaşlarımız öncelikle şunu çok iyi anlasın; polis, telefonla arayıp aslasizden para veya kontör istemez. Kendisini polis, savcı ya da asker olaraktanıtan bu kişilere kesinlikle itibar edilmesin. Böyle bir durumlakarşılaştıklarında hemen durumu emniyet güçlerine intikal ettirsin vekesinlikle kimsenin hesabına para ya da telefonuna kontör göndermesin.''
AA


Editör: TE Bilişim