Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili açılan 3'ü tutuklu 16 sanıklı davanın ilk duruşması başladı.

Duruşma öncesinde Ermenek Adliyesi çevresinde çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde 80 kişilik salonda görülen davanın ilk duruşmasına, 3'ü tutuklu 6 sanık, hayatını kaybeden madencilerin yakınlarından yaklaşık 30 kişi, STK temsilcileri, maden ocağı yönetim kurulu adına gelenler, sanık yakınları, 10 sanık avukatı, 12 müşteki avukatı olmak üzere toplam 22 avukat ve çok sayıda gazeteci katıldı. Tutuksuz sanıklardan 5'i daha önce talimat üzerine ifade verdiğinden duruşmaya katılmadı.

Duruşma salonuna tutuklu sanıklar alındığı sırada madenci aileleri büyük tepki gösterdi. Madenci yakınları sanıklara bağırmaya başladılar ve bir madenci yakını çanta fırlattı. Aileler, "Kömür derdine evlatlarımızı yediniz" diye tepki gösterdi. Hayatını kaybeden madencilerden Ali ve Kerim Haznedar kardeşlerin babası Şükrü Haznedar sakinleştirilmeye çalışıldı ancak sakinleşmeyince salondan dışarı alındı. Bu sırada madenci yakınları arasında bulunan kadınlardan fenalaşanlar oldu ve salona jandarma takviye edildi. Fenalaşan madenci yakınlarına adliyenin arka girişine getirilen ambulansta müdahale edildi. Yaşananlar üzerine Mahkeme Başkanı duruşmaya başlamadan ara verdi. 15 dakika sonra aileler sakinleşince sanıklar tekrar salona alındı. Ailelerin sanıklara tekrar tepki göstermesi üzerine Mahkeme Başkanı ailelerden kendisini dinlemelerini isteyerek, "Sanıklar burada olmadan yargılama olmaz. Yargılamanın sağlıklı olması için uygun ortamın olması lazım. Bu şekilde yargılama olmaz. Herkes bu mahkeme sonunda hak ettiği cezayı alacak" dedi. Aileler ise, "Kendinizi bizim yerimize koyun, bir tas çorbayı çocuklarımıza çok gördüler" diyerek tepki gösterdi. Bir madencinin yakını da, "Bu mahkeme burada bitsin, bunları da suya atalım" dedi.

 Müşteki avukatlarının 166 sayfalık iddianamenin tek tek okunmasının uzun süreceğini, bu yüzden okunmuş sayılması veya özetinin okunmasını talep etmeleri etmeleri üzerine Mahkeme Başkanı, "CMK'da okunur diyor" diyerek talebi kabul etmedi.

 Sanık avukatları ailelerin tepkileri üzerine, Mahkeme Başkanına, "Mahkemenin huzurunu sağlayın, müdahale edin, böyle olmaz diyerek" tepki gösterirken, müşteki avukatları bunun üzerine, "Onlar hakaret etmiyor, acılarını dile getiriyorlar" şeklinde karşılık verdi.

İHA

Editör: TE Bilişim