Vitaminler vücudumuz tarafından sentezlenmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz organik bileşiklerdir.  Kolekalsiferol olarak da bilinen D vitaminin en önemli etkisi kalsiyum ve fosfor metabolizması ile kemik mineralizasyonu üzerinedir. Eksikliği mutlaka giderilmesi gereken bir vitamindir. D vitamini eksikliği küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insan D vitamini eksikliği yaşarken, nüfusun% 50'sinde D vitamini eksikliği vardır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin % 35'inde D vitamini eksikliği vardır.

D vitamini diğer vitaminlerden farklı olarak provitamin olarak vücuda alınır. Yani vücutta aktif hale gelir. Hem deride yapılan hem diyetle alınan biyolojik olarak aktif olmayan D vitamini karaciğer ve böbreğin etkinliği ile aktif olan vitamin D’ye dönüştürülür.

D vitamini sentezi için sınırsız bir kaynak güneş! Güneşli günleri nadir gördüğümüz bu sezonda güneşin yüzünü gösterdiği anları iyi değerlendirin! Kısa yürüyüşler, açık alan sporları yapabilirsiniz. 

Zade Vital İbni Sina ArGe merkezinin inovatif (yenilikçi) yaklaşımı ile Türkiye’de ilk patlatılabilen D3 Vitamin geliştirilmiştir. 5 gram patlatılabilen yumuşak kapsül içerisinde sunulan D3 vitamini soğuk sıkım natural sızma zeytin yağı ile sunulmuştur. Aile yemeklerinde salatalarınıza sağlık ve lezzet ilave etmek için 1 adet patlatılabilen D3 vitamini ekleyebilir edebilirsiniz. Sağlıklı, lezetli ve keyifli bir kullanım sağlar!

Yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K vitaminleri) yüksek dozlarda, uzun süre bilinçsiz kullanımı da çeşitli hastalıklara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Hekiminize danışın.

Referanslar

Omeed Sizar; Amy Givler. Vitamin D Deficiency. Last Update: June 4, 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

Sürücü Kara İ., Aydın Peker N. Çocukluk Çağında D Vitamini. / Erzincan Medical Journal , Volume:1, Number:1, April  2018.