Türkiye’de tarımsal kalkınmanın   en önemli unsurlarından bir tanesi de kırsal alan düzenlemeleridir. Arazi toplulaştırma işlemi olarak da adlandırılan kırsal alan düzenlemeleri; arazi maliklerinin değişik yerlerde, farklı büyüklükte ve birden fazla parselinin, parsel dereceleri göz önünde bulundurularak bir araya getirilip yol ve su bağlantısı olacak şekilde tasarlanmış bloklar içerisinde uygun büyüklükte verilmesi işlemidir. 

Tarım alanlarının artırılması yeterli düzeyde    olmadığından, artan nüfusun gıda talebini karşılayabilmek için mevcut kaynakları daha ekonomik ve etkin kullanmak gerekmektedir. Bu nedenle birim alandan alınan verimin ve elde edilen gelirin arttırılması gerekir.

Verim artışı, yeni tarımsal teknoloji ve uygulamaların doğru bir şekilde uygulanması, gelir artışı ise, üretim maliyetleri düşürülmek ve etkin pazarlama yöntemleriyle sağlanabilir. Bu bağlamda işgücü talebini kısıtlaması dolayısıyla üretim maliyetlerini düşürmesi, tarımsal uygulamaların etkinliğini arttırması ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin yatırım maliyetlerini büyük ölçüde azaltması bakımından arazi toplulaştırması çok büyük öneme sahiptir.

Türkiye’de arazi toplulaştırmasına konu 14 milyon hektar arazi    bulunmaktadır. Bu arazilerden, 2017 sonu itibari ile 7,3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır.  2023 yılı   hedef vizyonunda, 2018-2023 yıllarında kalan   6,7 milyon hektar   alanın toplulaştırması  yapılarak 2023 yıllı sonu itibariyle 14 milyon hektar arazinin  toplulaştırmasının bitirilmesi  hedeflenmiştir.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün verilerine   göre ülkemizde 3 milyon işletme ’de ortalama işletme arazi büyüklüğü 60 dekar,  %65 inde ise 50 dekarın altındadır. 32,5 milyon tarım parseli ortalama 11 parçadır. 40 milyondan fazla hissedar bulunup 3 milyon fiili kullanıcı bulunmaktadır. Mevcut parsellerin % 50’den fazlasının kadastro yolu bulunmamaktadır. Parsellerin % 50 ‘sinin sulama kanalına erişimi yoktur. 

Bazı gelişmiş ülkelerde; Amerika’da tarım işletmesi ortalama arazi büyüklüğü 1818 dekar, İngiltere’de 538 dekar, Fransa’da 521 dekar, Almanya’da 457 dekar, İspanya’da 236 dekardır. Görüldüğü üzere ülkemizde tarım toprakları çok parçalı olup  ortalama işletme büyüklüğü yukarıdaki örnek ülkelere göre çok düşüktür. 

Arazi Toplulaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Arazi toplulaştırma projelerinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

-Fazla parçalanmış arazilerin modern işletmecilik esaslarına göre birleştirilmesi,

-Gerekli arazi ve toprak ıslahının yapılması,

-Tarımsal işletmelerin ıslahı ve yeniden düzenlenmesi, 

-Tarla içi yol şebekesinin, yüzey tahliye sisteminin ve sulama tesislerinin inşası, Sulama suyunun etkin kullanımı, 

-Dağlık yerlerde teraslama ve ağaçlandırma gibi toprak muhafaza tedbirlerinin alınması,

-Arazinin yeniden tanzim ve dağıtımı, mümkün olan hallerde işletmelerin genişletilmesi, 

-Köy Yerleşim yerlerinin yeniden düzenlenmesi, çiftçinin hayat seviyesini yükseltecek bütün teknik, sosyal, kültürel ve ekonomik tedbirlerin alınmasını, 

-Modern tarım aletlerinin kullanım alanlarının artması,

-Birim alanda verimin artırılması,

-Kadastro altlıklarının yenilenmesi, 

-Tapu sicilde yeniden düzenlemeler yaparak, parsellerde müşterek mülkiyetten doğan huzursuzluklar giderilmesi,

-Parsel sınırlarındaki anlaşmazlıkların giderilerek sosyal huzurun sağlanması vb faydaları sayılabilir.

Sonuç olarak,

Ülkemizin hızlı nüfus artışına karşılık, tarım alanları giderek küçülmektedir. Tarım arazilerinin imara açılması ve amacının dışında kullanılması en büyük problemlerin başında gelmektedir. 

Tarım arazilerinin toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin tamamlanması, modern tarımın altyapısını oluşturmak arazi toplulaştırması ile olur. 

Bu topraklar atalarımızdan bize miras değil emanettir. Bu emaneti gelecek kuşaklara en iyi şekilde teslim bizim asli görevimizdir.

Tüketmek için üretmeye, üretmek için modern tarım arazilerine, modern tarım arazileri için kırsal alanda düzenleme  işlemlerinin biran önce bitirilmesi ülkemiz için olmazsa olmazlardandır

Ülkemizin bunu yapacak birikimi ve donanımı vardır. Yeter ki işin önemini iyi kavrayalım….

Baki Selamlar…