İnsanların hayatlarını, gerekli imkânlara sahip olarak sürdürebilmeleri için lâzım olan maddelerin en önemlilerinden birisi de topraktır. Toprak insan için çok değer taşıyan bir madde olması yanındatarım için önemli bir kaynaktır. Tarım sektörü, özelliklebizim ülkemiz gibi bir ülkede nüfusun istihdamında ve milli gelirimize önemli derecede katkıda bulunmaktadır.

Tarımla ilgili yapılması gerekenleri belirleyip kaleme aldım ve Konya milletvekillerine ve tarımla ilgili çok sayıda milletvekilimize geçen aylarda göndermiş idim. Orada ele aldığım hususlardan biri de “Arazi Ofisleri” kurulmalıdır demiştim. Arazi ofisi devletin çarpık yerleşimi önlemesi ve modern yerleşim yerlerinin oluşturulması amacıyla kurmuş olduğu arsa ofislerinin bir benzeri olarak düşünülmektedir. 

Arsaları çıkardığı çeşitli kanunlarla birleştirmeye veya şehirleşmeye uygun yapıların yapılması,Arsaların aşırı fiyat artışlarını önlemek amacıyla tanzim alış ve satış yapmak; konut,sanayi, eğitim, sağlık ve turizm yatırımları ve kamu tesisleri için arazi ve arsa sağlamaküzere; Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz ve döner sermayeli "ArsaOfisi Genel Müdürlüğü" 1969 yılında kurulmuştur.

5273 sayılı "Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün Kaldırılması Hakkında Kanun" Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak, 15 Aralık 2004 Tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5273 sayılı kanunla Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü teşkilâtıyla birlikte kaldırıldı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yetkileri genişletildi. 

Kaldırılan Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Kanunlarda ve diğer mevzuatta Arsa Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan atıflar Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yapılmış sayılır.

 Belirli bir dönem görevini yerine getiren “Ara Ofisi” 2004 yılında çıkarılan bir kanunla Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmiş, amaçlarına uygun çalışmalarını sürdürmektedir. Anlaşılan o ki fayda sağlayan bir kurum yeni bir isimle ve ek amaçlarla görev yapmaya devam etmektedir.

O halde daha çok arsa ve konutla ilgilenen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gibi öncelikle tarım arazileri ile ilgilenecek “Arazi Ofisleri” kurulmalıdır. Devlet arazilerin tarımda rantabl kullanılması için çeşitli kanunlar çıkarmakta, toplulaştırma faaliyetlerini sürdürmekte, ancak arazi parçalanması, küçülmesi de devam etmektedir. Arazi toplulaştırmaları ve tarımda alt yapı yatırımları için devlet projeler yapmakta ve uygulamakta, bu faaliyetler içinde önemli miktarda bütçe ayırmaktadır. Toplulaştırma ve tarımda alt yapı yatırımları yapılmalı ve sürdürülmelidir. 

Bu faaliyetlere devam edilirken bunların yanında yeni bir yaklaşım daha getirilmelidir.

- Miras kanununda arazi kullanım ve devri ile ilgili yenilik yapılmalı,  Tarımla uğraşmayan ailelerin arazilerini bu kurulmasını teklif ettiğim “Arazi Ofisi” almalı ve tarımla uğraşmakta olan arazinin komşularından uygun olanlarına kredili satış yapmalıdır. Böylece arazi bütünleştirilmiş, yani toplulaştırılmış ve boş kalmaktan veya iyi değerlendirilmemekten kurtarılmalıdır.

-Arazi sahiplerine yanlarında arazi belirli bir büyüklüğe ulaştırmak kaydıyla satın almaları halinde daha ucuz arazi temin kredisi verilerek devletin yapmakta olduğu toplulaştırmayı vatandaşa yaptırmak düşünülmelidir. Böylece daha ucuz satılan arazi değerlendirilmiş, ekilmeyen arazi ekilir hale getirilmiş ve sulama kuyusu gibi mevcut tesislerde daha rantabl kullanılır hale getirilmiş olacaktır. Çoğu yerde görülmektedir ki ruhsatlı su kuyusu olan bir vatandaşın kuyusu kabul edelim ki 50 dekar alanı sulayabilecek kapasitede, kendi arazisi 10-15 dekar ise yan komşuları ortak değilse bu kuyudan faydalandırılmamaktadır. Kuyu o üreticinin ektiği ürün dışında sulamada kullanılmadığından verimli kullanılmamakta veya diğer ekili ürünler sulanamadığından üretici daha az ürün kaldırmaktadır. Sonuç üretici, yöre ve ülke tarımsal üretimde gerilemektedir. Böyle örnekler çoğaltılabilir. Devlet vatandaşa arazi toplulaştırmasını teşvik edecek özel birkredi ile bunu hızlandırabilir. Böylece; birçok faydaları yanında küçük arazi sahibi mağdur edilmemiş ve arazi toplulaştırılması vatandaş eliyle yapılmışolur, hem de mevcut çiftçi yatırımları atıl kalmaktan kurtarılır. En azından çok parçalılıktan kurtarılacak olan araziler büyük işletmeler haline gelecek, arazilerde tarım tekniğine uygun yapılacak, birim alandan daha fazla ürün elde edileceğinden ülke genelinde beslenme için giderek artmakta olan tarımsal ürün miktarı da artırılmış olacaktır. Arazimiz yok ki veya 3-5 dönüm arazi benim ve çocuklarımın karnını doyurmaz ki diyerek köyünden göç etmekte olanlar için de bir imkan sağlanmış olacaktır. İlgililer bu konu üzerinde yoğunlaşmalı ve bu konuda acilen bir şeyler yapılmalıdır.