Araştırmacı Anne

Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı

Değerli okuyucular,

Bu hafta size çocuklarda görülen burun tıkanıklığı ve alerjik rinitten bahsetmek istiyorum. Üst solunum yolu tıkanıklığı ve özellikle burun tıkanıklığı en sık karşılaşılan klinik problemlerden biridir. Burun tıkanıklığı; doğumsal veya edinilmiş anatomik bozukluklar, mukozal ödeme neden olan veya kitle etkisiyle burun pasajını tıkayan çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir. Fizyolojik değişikliklere bağlı olarak burun tıkanıklığı oluşabilmektedir veya enflamatuvar burun tıkanıklıklarında nazal mukozanın alerji ve enfeksiyöz ajanlar gibi sebeplere bağlı olarak enflamasyonu söz konusudur.

Allerjik rinit en sık rastlanan allerjik hastalıktır. Hayatı tehdit eden bir hastalık olmamasına rağmen hayat kalitesini düşürmekte, insanların çocuklarımızın okul başarılarını etkilemektedir. Rinit nazal mukozanın enflamasyonu olup burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve/veya hapşırık gibi semptomlardan bir veya daha fazlasının görüldüğü durumdur. “International Study of Asthma and Allergies in Childhood” (ISAAC) raporlarında çocuk ve adölesanlardaki allerjik rinit prevelansının dünya çapında farklılık gösterdiği, 6-7 yaş grubunun % 15’i etkilenirken, 13-14 yaş grubunun 1/3’ünün etkilendiğini belirtmektedir. Allerjik rinit astıma sık eşlik etmesi ve zor kontrollü astıma yol açması nedeni ile ayrı bir önem arz etmektedir. Çocuklarımızda burun tıkanıklığı hissettiğimizde çözümü için aşağıdaki yönetmeleri uygulayabiliriz.

  • Kış aylarında kaloriferlerin yanmasıyla evlerimizdeki hava nemini kaybediyor ve kuruyor, bunu önlemek için evinizi gündüz mutlaka 15 dk havalandırın, gece ise çocuğunuzun odasında hava nemlendirici difüzör kullanabilirsiniz, ya da odada ara ara elektrikli ısıtıcı ile su kaynatabilirsiniz. Suyun buharının oluşturduğu nem çocuğunuzun burnunun kurumasına engel olacaktır. 
  • Şayet difüzör kullanacaksanız içine 1-2 damla okaliptüs veya nane yağı damlatabilirsiniz. 
  • Tıkalı olan burnun tuzlu su ile temizlenmesi; burun tıkanıklığının azalmasına ve mikropların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Ayrıca alerjik rinit tedavisine destek olarak doktorunuza danışarak çörekotu yağını çocuklarınıza destek olarak verebilirsiniz. 
  • Gün içerisinde burun tıkanıklığı devam ediyorsa doktorunuza danışarak burun açıcı sprey kullanabilirsiniz. 

Ben kızım doğduğundan beri burnuna hiç tuzlu su damlatamadım maalesef Ama kış başından beri kızımın odasında difüzör çalıştırıyorum, bazen sadece su ile bazen de içine 1 damla okaliptüs yağı damlatıyorum, bu şekilde burnunu açık tutmayı deniyorum kesinlikle tavsiye ediyorum, çünkü burun tıkanıklığı çocukta boğaz ve kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor..

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle.. 

. Çocuklarda Alerjik Rinit; Handan Duman, Emine Dibek Mısırlıoğlu, Tayfur Giniş, İlknur Bostancı; Çocuk Dergisi 10 (2): 62-68, 2010