Çocuklarda tıpkı yetişkinler gibi depresyona girebiliyor. Erken farkedilmeyen depresyon ise ergenlik döneminde ağırlaşabiliyor. Peki çocuğumuzun ruh halinin iyi olmadığını nasıl anlarız? Çocukta huzursuzluk, mızmızlanma veya ağlama halleri, isteksizlik, okula gitmek istememek, dikkatsizlik, sürekli üzüntülü ve umutsuz gibi durumları gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var.  Depresyon yaşayan çocuğun anne babasının ruh sağlığı ve öğretmenin kendisine davranışları bu aşamada önemlidir.  Tedavi ekibi, aile ve öğretmenin işbirliğine girmesi gerekiyor. Çocukların dört döneminde farklı depresyonlar yaşanıyor. 0-2 yaş, 2-4 yaş, 4-6 yaş, 6-11 yaş. 

  • 0-2 yaş dönemi anne ile çocuğun duygusal bağı çok önemli. Anne çocuğuna yeterince ilgi ve şefkati vermeli ki güvenli bağlanma olsun. 
  • 2-4 yaş arasında çocuğunuz depresyonda ise bazı gelişimlerinde yavaşlama görülüyor. Mesela konuşmasında gecikme, tuvalet eğitiminde gecikme, parmak emme gibi belirtiler olabiliyor. Ayrıca bu dönemde kardeş olduysa bu da çocuğu depresyona sürükleyebiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda uzman bir pedagogdan destek alabilirsiniz. 
  • 4-6 yaş arasındaki çocuk oyun çağındaki çocuktur. Bu dönemdeki çocuğunuz oyun oynamak istemiyor, yorgunluğu bahane ediyorsa dikkat etmelisiniz. 
  • 6-11 yaş arasındaki çocuğunuz sinirli ise, öğrenme güçlüğü yaşıyorsa belirtilerden biri olabilir. Bu dönem çocuklarımızın en hassas dönemlerinden biridir. Ergenliğe adım atılan bu evrede hormonların baskısı ve toplum beklentisi çocuklarımızı depresyona sürükleyebiliyor. 

Tüm bu dönemlerde çocuğumuzun beslenmesine dikkat etmeliyiz. Beslenmenin düzenli olması çocuğun beden gelişimini etkiler. Ayrıca çocuğunuzun kan değerlerinde D vitamini, B12 vitamini, demir gibi değerleri kontrol etmenizde fayda var. Eksikliklerinde mutlaka doktor kontrolünde takviyelerini yapmak gerekiyor. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..