Değerli okuyucular,

Bebeklik ve çocukluk döneminin en çok görülen rahatsızlıklardan biridir demir eksikliği anemisi. Toplumda kansızlık olarak bilinen bu hastalık rutin sağlık kontrollerinde yapılan kan tahlillerinde teşhis edilebilir. İstatistiklere göre dünyada kadınların % 35'inde, erkeklerin % 20'sinde ve hamilelerin %50’sinde demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür. Ciltte solgunluk, vücutta yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, saç dökülmesi ve sinirlilik hali kansızlık belirtileri olabilir. Kansızlık; demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. 

Kadınların gebelik, emzirme dönemlerinde ve çocukların büyüme çağında demire olan ihtiyaç daha fazladır. Bu dönemlerde beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekir, yeterli miktarda hayvansal gıdanın alınmasına, çay kahve tüketiminin azaltılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca şayet beslenmeyi düzenleyerek halen kansızlığı bertaraf edemediyseniz doktorunuzun önerdiği şekilde demir ve vitamin B12 gıda takviyelerini kullanabilirsiniz. 

Demir eksikliğinin boyutu arttıkça çocuklarda evdeki saksı diplerindeki toprakları yeme, duvarları yalama gibi anormal davranışlar görülmeye başlar. Bu davranışlar beraberinde huzursuzluk, uykusuzluk ve hırçınlık getirebilir bu sebeple bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda çocuğunuzu mutlaka bir uzmana göstermelisiniz ve tedavisini başlatmalısınız. Demir ilaçlarının kullanım şekli büyük önem taşımaktadır, bu yüzden doktorunuzun tarifine tamamen uymalısınız. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..