Değerli okuyucular merhaba,

Bu hafta bir çok çocuğun yaşadığı veya zaman zaman yaşama ihtimali olan kabızlık konusunu konuşacağız. Kabızlık tedavisi zor bir problem olabiliyor çoğu zaman. İyi tedavi edilememiş kabızlık iştahsızlığa, kakada kan görülmesine, ağrılı dışkılamaya ve en sonunda kaka kaçırmaya sebep olabilir. Uzun süre kabız olan çocukların popolarında çatlak oluşabilir. Bu da dışkılarken ağrıya yol açar. Çocuk ağrıdan kaçmak için tuvalete gitmeyi reddeder. Kakasını tutar. Tutulan kaka sertleşir ve dışkılarken daha da canını yakar ve süreç kısır döngüye girer. 

Kabızlığa neden olan bir başka önemli etken de çocukların okula başladıktan sonra tuvalet alışkanlığını düzenleyememeleri. Okul çağındaki çocuklar okulda tuvalete girmemek için okul öncesi çocuklar da oyuna ya da çizgi filme dalmaları, herhangi bir şeyle oyalanlanmaları nedeniyle dışkıyı yapmayı erteliyorlar. Bu tip durumlarda aşağıdaki konularda aksiyon alabilirsiniz;

  • Her yemekten 20-30dk sonra çocuğunuza tuvalete gitmesini sağlayabilirsiniz. “Kakam yok.” Dese bile 10-15 dk kadar tuvalette oturması için onunla tuvalette oyun oynayabilirsiniz.
  • Popodaki çatlaklar için gün içinde 10 dakika ılık suya oturtmanız işe yarayabilir. 
  • Beslenmesine lifli gıdalar eklemeniz faydalı olacaktır. 
  • Hergün mutlaka bir çeşit meyve tüketmesine özen gösterebilirsiniz. 
  • Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. 
  • Ayrıca düzenli olarak çocuklarınıza zeytinyağı, çörekotu yağı gibi ürünlerden takviye yapmanız kabızlıkla karşılaşma ihtimalinizi azaltacaktır. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..