Değerli okuyucular,

Yeni yılda çocuklarımız ile ilgili dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri kalp damar sağlığı…

Kalp damar hastalıkları dediğimiz zaman aklımıza genelde ileri yaş hastalığı gelse de yapılan araştırmalar gençlerde ve çocuklarda da bu hastalıkların azımsanmayacak kadar çok olduğunu gösteriyor. Yenidoğan bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları ön plandayken, daha büyük çocuklarda enfeksiyonlar ve genetik yolla geçen rahatsızlıklar, kalp hastalıklarına yol açabiliyor.

Aslında baktığımızda, kalp sağlığı çocukluktan başlıyor. Sigara alışkanlığından korunma, hareketli yaşam ve düzenli spor, sağlıklı ve doğru beslenme... Bunların hepsi çocukluk yaşlarında kazanılıyor ve davranış kalıpları haline dönüşüyor. Dünya sağlık teşkilatı tarafından yapılan bir çalışmada görülüyor ki; tüm dünyada sigara alışkanlığının %50’ye yakını 12 yaşından önce, çocukluk döneminde başlıyor. 

Teknolojinin gelişmesi, teknolojik aletlerin hayatımıza hükmü ile çocuklarımızda da hareketsizlik ve obezite giderek artıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde fast-food ve atıştırma alışkanlığı, bilgisayar, telefon ve televizyon oyunları karşısında geçirilen hareketsiz zamanlar 18 yaşın altındaki çocuklarda %10-30 oranında obezite görülmesine yol açıyor. Çocukluk yaşlarındaki obezitenin ise ileriki yaşlarda şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp hastalığı riskini iki üç kat artırdığı yapılan araştırmaların sonucunda karşımıza çıkıyor.

Bu nedenle sağlıklı bir kalbe sahip olmak istiyorsak çabalarımızı özellikle çocukluk yaşlarına yoğunlaştırmalıyız. Onları sağlıklı beslenmeye ve fiziksel aktiviteye yönlendirmeliyiz. Zararlı alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışmalıyız. Genetik yolla geçebilecek bir hastalık ihtimaline karşı da doktor kontrolünü asla atlamamalıyız.

Sağlık ve sevgi dolu kalpler dileklerimle,  haftaya görüşmek dileğiyle…

Referans: https://www.ckv.org.tr/ulusal-kalp-sagligi-politikasi.aspx; https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/cocugunuzun-kalp-sagligi-icin-bu-10-belirtiye-dikkat/