Değerli okuyucular merhaba,

Bebeklerimizin dokunmaya kıyamadığımız kadife gibi ciltlerinde bazen beklenmedik bir renk değişikliği, sertlik gibi bir durumla veya doğum lekeleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Doğum lekelerinin sebebi bilinmiyor, ve halk arasında her ne kadar annenin hamilelikteki hareketlerinin sonucu olarak bilinse de bunun gerçekliği yoktur. Lekeler renkli ve damarsal olarak ikiye ayrılır.  Genellikle renkli lekeler için bir tedavi gerekmez, doğumdan sonra yavaş yavaş azalır ve kaybolabilir. Fakat bu lekelerin yüzey alanı genişse yanı bacakları ya da daha geniş alanları kaplayacak şekilde olursa hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu gibi bir durumda bir uzmana başvurmakta gecikilmemeli. 

Bir de doğuştan olan ya da 1 yaşa kadar oluşan benler vardır. Doğumsal benler bazı kanser hücrelerinin gelişimi için potansiyel risk taşır. Ancak bu risk, küçük ve orta boydaki, düz yüzeyli, düzgün şekilli benler için çok düşük. Fakat ben büyükse ve yüzeyi düzgün değilse dermatolojik muayene sonucunda cerrahi kararı alınabilir. Küçük, düzgün yüzeyli benlerin ise düzenli takibi yapılmalıdır. 

Bir de şarap lekesi diye bilinen bazı bebekler yüzlerinde kırmızı lekeler ile doğarlar. Yüzün tek tarafında, göz çevresinde ya da ağız çevresinde bu leke görülebilir. Bu lekeler bir hastalığın habercisi olabilir, hem beyni hem cildi ilgilendiren bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmayı ihmal etmemeliyiz. 

Sağlıcakla kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..