Değerli okuyucular merhaba,

Bu hafta çocuklarımız için önemli ama kazandırılması biraz zor bir alışkanlıktan bahsetmek istiyorum; Ağız ve diş hijyeni. Bebeklerde yaklaşık 6 aylıkken sürmeye başlayan süt dişleri, ortalama 2,5-3 yaşında tamamlanarak 20 âdete ulaşıyor. Genel olarak "nasıl olsa düşecek" gözüyle baktığımız bu dişler aslında ağız diş sağlığının temelini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar süt dişlerinde çürük çıkan çocukların dişlerinde yetişkin olduklarında da çürük çıkma olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. 

Peki küçük yaşlardan itibaren miniklerimizin ağız ve diş sağlığı için neler yapabiliriz?

  • Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığını bebeklik döneminde kazandırın. Düzenli şekilde günde 2 kez diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesine destek olun.
  • Çocuğunuzu en geç 2. 5 yaşında diş hekimi ile tanıştırın. Var ise dişçi korkusunu yenmesini sağlayın.
  • Şeker, cips, kraker gibi nişastalı yiyeceklerle şekerli içecekleri sınırlandırın. Bunları yedikten sonra da en azından ağzını çalkalama alışkanlığını kazandırın. 
  • Çocuğunuz şekere fazla düşkünse diş hekimi ile görüşüp fissür örtücü uygulamasının gerekliliğini sorabilirsiniz. Fissür örtücü, çürüğe karşı oldukça etkili bir bariyer oluşturulmasıdır.
  • Dirençli dişlerin oluşumu için, çocuğunuzun dengeli beslenmesine önem verin.

Sevdiklerinizle beraber sağlık dolu günler dilerim…